La începutul primăverii piața a fost inundată de orhidee. Văzându-le în cantități atât de mari peste tot, imboldul de a cumpăra, pentru mine și pentru a oferi, a fost suficient de mare încât am ajuns să am o mică grădină exotică în casă. De aici și ideea care mă bântuia de multă vreme privind aranjarea orhideelor în vase mari. A grupa mai multe plante într-un loc duce la mai multă coerență, la eleganță și rafinament. Iar impactul vizual este mai mare decât dacă ghivecele ar fi înșirate pe pervaz.
Am avut două vase pentru a le folosi la acest proiect, unul rotund și celălalt oval.
Materiale și realizare
Acest mic proiect durează maxim 15 minute dacă avem toate obiectele ajutătoare la îndemână, pe lângă vasul propriu-zis și ghivecele de orhidee. Adică:
- folie contra umidității
- foarfecă
- celuloză
- scotch
- mușchi natural sau prezervat – (eu am luat câteva pungi de decorațiuni din paie de la Kik)
Prima etapă constă în a securiza vasul împotriva umezelii (dacă este cazul) și a îndrepta partea lui inferioara, astfel încât ghivecele să stea pe o suprafață plană. Fundul vasului se ridică și se planeizează așezând bucăți de celuloză unele peste altele. Folia se așează peste ele.
După aceea se lipesc ghivecele înconjurându-le împreună cu scotch, astfel se vor așeza mai bine în vas și nu se vor răsturna. Apoi, tot cu scotch, se lipesc de vas.
Trebuie avut în vedere ca orhideele sunt foarte înalte, iar ghivecele lor – prea ușoare, existând pericolul real de a se dezechilibra. Se mai îndeasă bucățele de celuloză între ghivece și pereții vasului.
Când toată construcția este suficient de solidă, ajungem la partea de decor. Mai întâi tăiem surplusul de folie de pe margine, apoi adăugăm mușchiul.
Eu am cumpărat de la Kik câteva pungi de decorațiuni care imită mușchiul. Arată realistic, fiind în același timp foarte ieftine. Desigur că puteți cumpăra licheni sau mușchi adevărați, conservați sau naturali, ceea ce va duce la costuri semnificativ mai mari pentru acest proiect.
Pentru a lucra mai bine cu mușchiul, l-am înmuiat în apă și am acoperit ghivecele și celuloza cu el. Am lăsat ca în unele locuri să se reverse puțin peste marginea vasului. Am folosit aproximativ două pungi de decor la fiecare aranjament.
Considerații privind aranjarea orhideelor în vase mari
Pentru aceste aranjamente nu am avut vase mai impunătoare, pentru trei sau patru ghivece. Cu cât numărul acestora e mai mare, cu atât rezultalul va fi mai spectaculos. Rămâne pentru altă dată.
Mi se pare interesant de așezat orhideele într-un vas oval. Dacă vă amintiți, cel din fotografie este luat dintr-un târg de vechituri din Zurich.
În vasul rotund am lăsat orhideele fixate pe bețe. În cazul vasului oval, am desfăcut mai multe clipsuri de prindere și tijele sunt mai unduioase, iar ansamblul e mai puțin rigid și mai armonios.
Pentru întreținere, stropesc mușchiul din când în când cu apă. În cazul meu nu e neapărat necesar, dar o fac din rațiuni estetice. Orhideele se udă după instrucțiunile lor. Se poate ridica din când în când un colț din mușchiul decorativ pentru a verifica dacă nu e apă stagnantă pe fundul vasului.
Un ultim lucru: am în vedere să cumpăr câteva tije artificiale de orhidee atunci când voi găsi ceva care să arate foarte natural. Când florile se vor ofili, aceste tije le pot înlocui. Când ceva dintr-un ansamblu natural e fake, nu se bagă de seamă. 🙂
Sper că v-a plăcut această lucrare. Revin la scrisul pe blog după o perioadă mare de absență și mărturisesc că mi-a fost foarte greu să reiau totul. Dar poate că va fi momentul unui frumos început.
Vă propun să revedeți un alt aranjament cu plante în ghivece din anii trecuți.
Unul dintr aranjamente a ajuns la mine,prietena mea stiind ca imi plac foarte mult orhideele!
Este in mijlocul holului de la intrarea in casa si este spectaculos!
Iti multumesc,mi-ai facut o mare bucurie ,si iti doresc spor in toate!
Multumesc mult, Lenti! Iata cu cata intarziere raspund pe blog. La mine aranjamentul e la fel de frumos ca acum doua luni! Simt nevoia sa ating orhideele, sa aflu daca sunt inca naturale! 🙂