Acesta este un proiect la care mă gândesc de ceva timp pentru că am multe lumânărele pe jumătate folosite și, cum bine știți, nu pot arunca pur și simplu lucruri dacă mi se pare că le pot refolosi. A fost greu să îl pornesc, totuși… nu știu de ce! Pentru că văd acum cât de simplu este să faci lumânări decorative de casă. Mai ales că nu trebuie să cumperi nimic.

Am ales calea cea simplă, de a umple câteva borcănele de iaurt pe care le aveam. Mai departe, totul a decurs rapid.

lumanari decorative de casa

Materiale

  • borcane mici
  • sfoară de bumbac
  • lumânări vechi
  • ulei esențial cu aroma dorită (facultativ)

Echipament

  • o cratiță și un ibric pentru bain-Marie
  • termometru de bucătărie
  • clești de rufe

Procedeu pentru lumânări decorative de casă

Am pregătit mai întâi borcanele. Le-am spălat și uscat. Am tăiat pentru fiecare o bucată de sfoară de bumbac pe care o aveam la bucătărie. Am fixat sfoara pe centrul borcanelor cu ajutorul cleștilor de rufe. (Dar aici puteți avea și alte idei.)

realizare lumanari decorative de casa

Am pus apă într-o crăticioară și am adus-o la punctul de fierbere. În cealaltă am pus bucățele de lumânări. Nu m-am chinuit să le fac mici pentru că ele se topesc oricum ușor.

Când s-au topit complet am luat cratița de pe apa clocotită și am lăsat-o la răcit.

Acum intră în scenă termometrul prin care am monitorizat temperatura la care să adaug uleiul esențial. Articolele pe care le-am citit dau temperaturi optime diferite la care să adaugi uleiul esențial astfel încât să miroasă cât mai puternic. Eu am lăsat ceara să ajungă la temperatura de 54 grade Celsius, dar nu pot spune că mirosul se simte extraordinar. Poate am pus prea puține picături sau poate temperatura era prea mică. Alții dau temperaturi de 70 sau 85 grade Celsius ca optime. Rămâne să încercați diferite cantități și temperaturi. Deocamdată eu nu mai am timp să reiau, deși materiale am încă destule. Voi face o tranșă nouă după sărbători.

Am amestecat bine uleiul în ceară.

Am turnat ceara topită în borcane. Temperatura în cazul meu era destul de mică pentru ca acestea să nu crape, dar le-am așezat preventiv pe o tavă metalică. Dacă introduceți uleiul la temperaturi mai mari, lăsați amestecul să se mai răcorească puțin.

Și gata!

Observații

  1. Așa cum am spus, e posibil ca temperatura sau cantitatea de ulei esențial să fi fost prea mici. Dar nu mă deranjează că lumânările nu au miros puternic. Nu sunt o adeptă a parfumurilor de casă.
  2. Sfoara de bucătărie pe care am folosit-o cred că e prea groasă și determină o flacără destul de mare. Pentru a pâlpâi mai ușor, folosiți o sfoară de bumbac subțire.
  3. Fiecare tranșă de lumânări refolosite ar trebui să fie de aceeași culoare, altfel riscați să iasă colorate incert sau neplăcut. Eventual folosiți colorant. Dați un google pentru a vedea ce puteți utiliza.
  4. Pentru a transfera ceara în borcane eu am folosit un polonic. Greșit! Se răcește repede pe metal și transferul durează prea mult. Un ibricel e perfect pentru a turna rapid ceara în borcane.

Concluzie

Cel mai întârziat proiect (mă gândesc la el de ani).

Cel mai ușor proiect ever.

aranjament cu lumanari decorative de casa

Și pentru că suntem în zona aceasta, am dat peste un articol vechi de tot și mi-am amintit cum am fixat lumânărele în pahare de cristal cu ajutorul zahărului. Arătau adorabil!

Leave a Reply