Această lună a fost dură, cu muncă susținută zi de zi, fie că a plouat sau a fost soare. Am lăsat alte activități deoparte și m-am concentrat pe grădinărit și pe amenajarea curții. Iată jurnalul grădinii în aprilie, ilustrat de fotografii și cu câteva comentarii. Încă două săptămâni crunte și apoi voi reveni la programul normal. Voi explica în mai multe articole cum am modificat și îmbunătățit grădina.

Lalele în ghivece

Micul meu experiment de anul trecut a avut un rezultat spectaculos. Reușita a fost de 100%, chiar dacă prin ghivecele de zambile au răscolit cățeii astă iarnă și nu au mai înflorit toate deodată.

Lalele în ghivece

Lalelele au fost senzaționale! Cele portocalii și cele bordo au atras toate privirile. Chiar și când au început să se ofilească, au făcut-o cu grație.

La toamnă voi tripla (cel puțin) numarul ghivecelor. Îmi închipui deja cum ar apărea treptele îmbrăcate în flori.

lalele in ghiveci
lalele portocalii in ghiveci

Sera

Luna trecută arătam răsadurile care invadaseră casa. În aprilie le-am transferat în seră (în afară de dalii, ardei iuți și castraveți, pentru care frigul nopții putea fi fatal).

Capșunii au început să rodească și numai la sfârșitul lunii am mutat ghivecele mari afară. Pe cei din suportul de flori i-am păstrat în continuare în seră.

În fotografie mușcatele erau încă în ghivece de răsaduri. Acum sunt afară, plantate în ghivece mari sau în jardiniere.

Nu se vede aici, dar în seră sunt deja rânduri de tomate și de ardei grași.

jurnalul gradinii in aprilie - sera

Grădina de legume

Ca să vă dați seama ce șantier este în curte, iată doar o parte a haosului.

jurnalul gradinii in aprilie

Materiale, răsaduri, ghivece care așteaptă să fie refolosite, straturi de flori care trebuie rearanjate.

Pe fundal se văd straturi înălțate în care am plantat o mulțime de verdețuri și câteva flori de tăiat.

Ghivece mari

Am neglijat mulți ani ghivecele din fața casei. Acum am hotărât să plantez buxus în ele, pe care să îl completez cu flori de sezon. Din păcate, buxusul pare că se usucă. Credeam inițial că e doar atins de ger. Sper ca măcar câteva exemplare să supraviețuiască.

Panseluțele, în schimb, sunt vesele și se dezvoltă frumos.

Ghivece cu buxus si panselute

Straturi de flori

Toate straturile vechi de flori trebuie rearanjate. Plantele de primăvară s-au îndesit prea mult și nu am loc pentru cele de vară. În același timp, încerc să aduc în mai multe locuri obiecte de decor care să ofere structură grădinii.

În fotografie este un astfel de strat în lucru.

jurnalul gradinii in aprilie - straturi

Flori de primăvară

Lalelele de anul trecut care au reprezentat punctul culminant al primăverii s-au reîntors doar în cercul din fața casei. În stratul de lângă alee au dispărut aproape toate.

Ceea ce mă determină să trag o concluzie: au supraviețuit cele care au stat într-un strat udat mai puțin. Știu că unii consideră diversele soiuri de lalele drept plante anuale. Ele nu revin an de an, așa cum fac narcisele. Dar aici am găsit o explicație foarte clară. Probabil bulbii au putrezit de la umiditatea prea mare.

lalele Blue Spectacle

Am avut sute de narcise în grădină.

Narcise in strat

O narcisă nou venită.

narcisa batuta

Și încă una cu flori în buchete.

narcisa cu flori in buchet

Altă plantă nouă: erythronium. Clopoțeii galbeni sunt foarte delicați. Am cumpărat doar vreo cinci exemplare și trebuie să aștept câțiva ani ca să se naturalizeze și să se înmulțească.

erythonium

În final…

Am vrut să marchez jurnalul grădinii în luna aprilie prin această postare. E mult prea sumară față de evenimentele care s-au succedat pe aici. Sper că în luna mai voi reveni la viața normală și voi explica mai mult despre transformările grădinii.

lalele in ghiveci

Leave a Reply