Calcatul rufelor: o placere? Cati nu zambesc la citirea acestei propozitii?

Dar exista o posibilitate de a ne usura munca aceasta, de a elimina efortul, de a micsora timpul dedicat ei. Eu cel putin am eliminat o calcatoreasa. Folosesc pur si simplu o presa de calcat.

Am cumparat-o dupa ce m-am informat pe internet (fara a gasi ceva substantial) si am citit pareri pro si contra din forumuri in limba engleza. Este bine cand cineva iti deschide ochii si iti da sfaturi utile inainte de a achizitiona ceva, astfel ca in acest articol voi arata in ce consta folosirea presei, cum am organizat activitatea de calcare a rufelor si cum se pot combina presa si fierul de calcat intr-un sistem care sa ne ajute sa calcam toate tipurile de haine si lenjerii.

Atentie! Obiectele de imbracaminte nu zboara din masina de spalat, nu se aseaza singure pe masa presei si nu zboara din nou singure catre sifonier! Dar daca va place sa aranjati haine, sa le neteziti, sa le dichisiti, presa preia restul muncii.

 

Sistemul pe care l-am realizat pentru calcarea rufelor consta din:

♥ presa de calcat cu accesorii (pernita)

♥ fier de calcat (nu e necesara statie de calcat, ci un fier de calcat puternic simplu, eventual cu aburi)

♥ masa de televizor cu rotile

♥ o patura pe care sa stea presa, sa nu alunece pe masa

♥ sub blatul mesei, in cosuri, se afla lucruri necesare calcatului

♥ o cana de cafea sau de ceai si un film bun la televizor (eu am jucat Catan cu familia in timp ce calcam cu presa sau am facut mancare).

Daca e sa pierdeti timp cu aceasta activitate, macar sa o faceti cu buna dispozitie.

Modul de utilizare

Nu e obligatoriu ca presa sa aiba o masa a sa. Se poate aseza pe orice suprafata stabila, se poate transporta ca un geamantan si pastra intr-un dulap. Dar eu am organizat astfel activitatea de calcare incat sa fie foarte comod de folosit. Presa sta pe masa sa si se poate deplasa prin casa oriunde am chef sa calc, toate celelalte accesorii sunt asezate sub blatul sau in cosuri si pentru pastrare sta in debara, acoperita de o imbracaminte.

Cand doresc sa calc o imping in bucatarie sau in alta camera, o las sa se incalzeasca cateva minute si incep sa o folosesc. Este foarte simplu de calcat cu ea, deoarece singurul element in miscare este capacul presei. Piesa de imbracaminte se aseaza frumos pentru a nu forma cute, se coboara capacul care intr-o anumita pozitie a sa  face ca pe suprafata mesei (care este de asemenea incalzita) sa se elibereze abur si la contactul capacului cu masa se produce presiunea care preseaza tesatura, fara a se depune efort. Putem lasa presa in aceasta pozitie fara teama ca se va arde tesatura deoarece se decupleaza automat in cateva secunde.

Se calca bine orice piesa cu suprafete mari netede. Pantalonii, tricourile, se calca doar pe o parte iar prosoapele, cearsafurile se calca impaturite deoarece caldura vine si de deasupra si de dedesubt.  

Folosind-o am constatat ca nu se calca bine cu ea:

♦ broderiile;

♦ pernele cu margini lucrate;

♦ manecile camasilor din anumite materiale sifonabile;

♦ rochiile cu forme complicate.

De aceea am adaugat langa ea un fier de calcat si las la urma piesele cu forme complicate.

Exemple:

◊ fata de masa brodata: se calca partile brodate cu fierul si partea simpla cu presa

◊ camasa: se calca fetele si spatele, partea de sus a manecilor cu presa si umerii, zona nasturilor, mansetele cu fierul. Daca materialul permite se utilizeaza doar presa cu pernita care vine ca accesoriu.

Daca e nevoie de aburire cand se foloseste fierul de calcat se coboara maneta presei si aburul se ridica din masa acesteia pe toata suprafata. De aceea scriam mai sus ca nu e nevoie de statie de calcat sau de fier cu abur. Nu mai este nevoie nici de o masa speciala de calcat pentru ca masa presei este suficienta indiferent ce ati calca.

Note:

♦ Presa descrisa este cel mai simplu model. Altele elibereaza abur si din partea superioara.

♦ La o piesa noua de imbracaminte incercati pe o portiune mica presa pentru a fi sigur ca nu e prea incinsa.

♦ E foarte bine ca piesele apretate sa fie calcate umede. Prin presare se usuca si se fac precum coala de hartie.

♦ Pentru a nu se forma depuneri de minerale se foloseste apa distilata.

♦ In criticile citite pe net s-au facut referiri la suprafata mica a mesei pentru persoanele corpolente care au pantaloni mai largi decat latimea acesteia. Practic de dubleaza timpul de calcare. Si mie mi s-a parut la inceput masa mica dar am constatat ca este realizata cu schepsis si are o forma ergonomica ce face utilizarea usoara pentru piese mai complicate. Alte probleme tin de garantie, dar aici fiecare firma vine cu politica sa.

♦ Chiar de la prima folosire va veti da seama ce merge de calcat cu presa din garderoba dumneavoasta.

♦ Cititi cu atentie instructiunile de folosire inainte de prima utilizare si apoi recititi-le dupa ce ati invatat sa folositi presa. Anumite amanunte care v-au scapat initial pot face diferenta pentru o utilizare corecta si usoara.

Alte echipamente

La tot acest sistem ar trebui adaugat un steamer pentru costume sau rochii de ocazie care elibereaza abur pentru netezirea cutelor sau pentru improspatare. In lipsa acestuia multi folosesc propriul dus pentru aceste operatii – un steamer natural. Idealul ar fi un manechin pe care sa stea asezata imbracamintea si care sa elimine abur, aparat care a fost pe piata acum cativa ani, realizat de o mare firma, dar a fost retras probabil datorita lipsei de eficienta.

(Se mai gasesc pe piata suporturi pentru presat pantalonii, dar nu mai sunt necesare in conditiile achizitionarii unei prese de calcat.)  

Cu steamer-ul s-ar inchide cercul intretinerii hainelor, la curatatorie urmand sa ajunga doar acelea care necesita curatare chimica.

Leave a Reply