Acest articol este o pledoarie pentru a folosi substante ecologice la curatarea casei.

Stiu, piata e plina de produse minunate, specializate pentru fiecare tip de suprafata, dar veti fi uimit, daca nu ati folosit deja, ca sunt la fel de eficiente: bicarbonatul de sodiu, soda calcinata (a nu se confunda cu soda caustica, deosebit de periculoasa), otetul. Trebuie sa (re)invatam sa ne protejam, pe noi si familiile noastre, intorcandu-ne la produsele originare care nu sunt toxice, nu polueaza si sunt incredibil de ieftine in raport cu cele de pe rafturile din raioanele specializate.

Din proprie experienta pot spune ca este foarte greu de facut acest pas. A devenit o obisnuinta atat de bine inradacinata sa parcurgem raioanele cu produse frumos impachetate, incat ne spunem: sunt chiar atat de jalnic/jalnica incat sa renunt la tot ce imi ofera societatea dezvoltata si sa ma intorc la cele cateva substante sarmane, pe care le folosea si bunica?

Si e o buna intrebare. Dar vine si reversul medaliei: alergiile, tipurile de cancer, migrenele si alte afectiuni cu suspiciuni de provenienta tocmai in folosirea acestor produse chimice par sa copleseasca societatea in care traim.

E dificil sa tinem piept campaniilor de publicitate agresive. Eu am facut insa pasul. Dupa un timp, cand am folosit un produs din comert pentru curatarea inoxului (nejustificat, doar pentru ca il aveam in casa), mi s-a parut atat de intepator si mi-a parut bine ca celulele nervoase ale mirosului au redevenit sensibile dupa agresiunile tuturor acestor chimicale. 

Principalele produse ecologice pentru curatenie sunt: bicarbonatul de sodiu, soda de rufe, otetul, la care se adauga un detergent lichid de vase, indoit si acesta cu apa, toate pastrate in recipiente cu duze de pulverizare sau de presarare in functie de forma sub care se prezinta, lichida sau solida.

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO³)

Este considerat un produs miracol, utilizat ca medicament, la prepararea alimentelor, la prepararea cosmeticelor, la curatenie.

Se prezinta ca o pudra alba fina, este biodegradabil, netoxic si nepoluant.

Proprietati: antiacid, neutralizeaza mirosurile, este agent de crestere pentru prajituri, dedurizant, curata si este usor abraziv.

√ Se foloseste pentru curatarea suprafetelor de faianta, inox, email.

√ Se presara peste locul de curatat singur sau se pulverizeaza peste el si otet, se asteapta cateva minute, apoi se freaca cu un buretel.

√ Pentru curatarea di odorizarea covoarelor, se lasa o ora, apoi se aspira.

Un articol foarte bun cu prezentarea utilizarilor multiple ale acestuia gasiti in Bicarbonatul de sodiu de pe blogul Sfaturile bunicii.

 Soda de rufe (Na2CO3 – carbonatul de sodiu)

Se prezinta sub forma de cristale albe, este biodegradabila si nepoluanta. Nu trebuie confundata cu soda caustica, folosita la prepararea sapunului, care este deosebit de periculoasa.

Pentru ca soda de rufe este mai coroziva decat bicarbonatul de sodiu, unele persoane sunt sensibile la folosirea ei si e indicat sa se foloseasca manusi de menaj cand este manevrata. 

Proprietati: abraziva, curata mai bine decat bicarbonatul de sodiu, topeste grasimea.

Se foloseste:

√ pentru a inmuia apa dura (o jumatate de pahar la o incarcatura in masina de spalat);

√ pentru fierberea rufelor murdare, patate, din bumbac care nu pot fi spalate la un program mecanic in masina de spalat (metoda bunicii mele de a spala broderiile);

√ pentru a desfunda scurgerile evitand produsele de pe piata, foarte agresive cu mediul (o lingurita rasa, un pahar cu otet si un litru de apa fierbinte se varsa in scurgerea vizata, apoi se foloseste ventuza de desfundare a acesteia);

√ curata bine emailul foarte murdar.

NU se foloseste la curatarea aluminiului sau pentru soluri date cu ceara.

 

Otetul alb din alcool (acidul acetic)

Este un acid slab rezultat din fermentatia vinului.

Proprietati: conservant, degresant, dezodorizant, detartrant, antiseptic.

Se foloseste:

√ pentru curatarea ferestrelor, oglinzilor, inoxului, cromului, faiantei si gresiei;

√ se foloseste la curatarea cuptorului cu microunde;

√ pentru curatarea podelelor.

Se foloseste ca atare sau pulverizat peste bicarbonatul de sodiu pentru curatarea vaselor de faianta si a robinetelor.

 

Pe langa acestea, fiecare are detergenti preferati pe care ii foloseste pentru  suprafete specifice, asa cum eu folosesc un detergent bio special pentru fotoliile de piele neriscand un inlocuitor.  

Cititi si Organizarea produselor pentru curatenie.

Voi continua cu un articol in care voi prezenta combinatii ale substantelor ecologice de folosit pentru fiecare tip de suprafata din casa.

4 Comments
  1. Si eu am facut pasul! De cateva luni folosesc produse de curatenie bio sau preparate in casa.

    Ieri cautam o reteta de after-shave facut in casa, apoi am gasit acest articol de curatenie si asa am ajuns sa-ti citesc toate articolele de pe site. M-am inscris la newsletter, sa fiu sigura ca primesc articolele pe masura ce le publici.

    Spor!

  2. Multumim de sfaturi. De unde cumperi soda de rufe?

  3. Chiar nu am verificat daca se gaseste la supermarket pentru ca o cumpar de ani de zile de la un magazin cu de toate din piata. Este foarte ieftina, este produsa in tara si ar trebui sa se gaseasca la orice magazin de chimicale.

  4. Buna ziua.
    La noi pe http://www.naturallhome.ro găsiți produse ecologice pentru curătat, spălat. Pe langa soda de spălat , percarbonat de sodiu (inalbitor si de scos pete fara clor) parfum pt rufe (cu uleiuri esentiale naturale)..Vă asteptăm cu drag.

Leave a Reply