Perioada sărbătorilor aduce cu ea sentimente amestecate. Nu totul merge perfect, iar mass-media arată o imagine impecabilă a acestor zile. Ajunge să privim calupurile de publicitate sau posturi ca Diva, apoi să ne uităm în jurul nostru. La televizor nu se văd praful, pașii lăsați de pantofi pe parchet, teancurile de farfurii care s-au strâns după masă. Se văd, în schimb, lumini dozate perfect, lumânări aprinse peste tot fără pericol de a porni un incendiu, stropi de aur în aer. Cum să rivalizezi cu așa ceva?

Cum să îți păstrezi zâmbetul pe buze când sunt atâtea de făcut și ai de multe ori impresia că nu vei reuși să duci totul la capăt? Că nu ai cum?

Cel mai sănătos este să nu încerci să copiezi aidoma feeria prezentată peste tot. Să îți creezi propria poveste. Imperfectă, e drept, dar a ta. Când ești înconjurat de cei dragi și ai parcurs o perioadă bună, e mai simplu. Povestea se țese cu ușurință, în confort, cu ai tăi. Când ești departe de cei pe care îi iubești sau, mai rău, când circumstanțele vieții au fost tragice, sărbătorile aduc cu ele suferință.

Putem ușura starea de stres sau amărăciunea care ne încearcă atunci când astrele nu par să se alinieze cum am fi dorit?

Voi da în continuare câteva sugestii care m-au ajutat uneori. O formulă magică, oricum, nu există. Restul depinde de fiecare, de modul în care reușește să treacă peste eșecuri și probleme.

Voi ilustra acest articol cu fotografii cu aranjamente actuale ale casei – frumoase, dar imperfecte!

Craciun 2019

Liste, liste, liste

Fără listele mele aș fi pierdută în perioadele aglomerate. Liste de meniuri, liste de cumpărături, liste cu ce am de făcut.

Apoi, jurnalul despre care am scris de multe ori este neprețuit, inclusiv în a fixa gândurile care mă apasă și prin care încerc să înțeleg ceva din haosul zilelor. Pentru mine scrisul este o acțiune terapeutică și vă îndemn să o încercați.

Craciun 2019

Nu există perfecțiune

De aici trebuie plecat atunci când vrei să organizezi un eveniment sau să decorezi casa. Revistele, blogurile, filmele sunt doar depozitare de idei. Atmosfera din casa fiecăruia e unică, asortată cu personalitatea sa. Vrei să schimbi ceva în casa sau în viața ta? Nu începe de sărbători! Notează ce nu ți-a plăcut la ele și fă-ți planuri pentru anul viitor. O renovare mai mică sau mai mare acasă, o apropiere mai puternică de familie și prieteni pe care i-ai neglijat – acestea sunt lucruri care cer timp și energie. Tot ce poți face momentan este să creezi minuscule oaze de bine. Atât în casă, cât și în relații.

Am trecut în ultimii ani prin renovări serioase. Uneori casa era un haos total, dar am găsit un mic loc în care să primesc familia și câțiva musafiri. Aranjamente de anvergură nu se puteau face. Am lucrat cu ce aveam la dispoziție în acel moment.

perioada sarbatorilor

Agenda evenimentelor

Perioada sărbătorilor, extrem de încărcată, va aduce cu ea haos și în mintea noastră. Creierul are nevoie de timp pentru a clasifica evenimentele, iar o încărcătură prea mare îl va da peste cap. E cam același lucru ca excursiile organizate, în care ești dus în viteză de colo-colo, fără să mai realizezi unde te afli cu exactitate și ce semnificație au obiectivele vizitate.

Primirea musafirilor sau mersul în vizită trebuie să fie balansate cu perioade de liniște și introspecție. Evenimetele de amploare trebuie intercalate cu altele în care te întâlnești doar cu un prieten și depeni amintiri.

Acesta este modul ideal în care vei putea fixa amintirile sărbătorilor pentru o viață.

brad de Craciun

Nostalgia are rolul ei

Chiar dacă privirea noastră trebuie să fie ațintită spre viitor, momentele de nostalgie au rolul lor. Ne oferă o perspectivă mai bună pentru ceea ce dorim să devenim. Fără trecut, suntem nimic. Fără să știm ce am fost, nu avem șanse să devenim ce am dori.

A rememora amintiri, imersate în muzică veche sau fotografii îngălbenite, face bine sufletului. Doar că aceste momente nostalgice nu trebuie să acapareze total zilele de sărbătoare.

biblioteca de Craciun

Obiceiurile trebuie îmbunătățite

Scriu acum despre obiceiuri și rutina de zi cu zi pentru că va fi o temă importantă a blogului pentru anul viitor.

Dacă aveți obiceiuri privind micul dejun sau o oră liniștită de după amiază, cu o carte, nu le abandonați acum. Rutina zilnică aduce o stare de bine de care aveți nevoie în perioadele aglomerate.

Mai mult, încercați să îmbunătățiți atmosfera pentru ele. Un loc mai bine aranjat pentru cafeaua sau ceaiul de dimineață, o pătură pufoasă în care să ațipiți dupa-amiază, toate aceste amănunte vă vor aduce satisfacție.

Lustra ornata de Craciun

Activitate sau mișcare afară

Plimbările sau călătoriile sunt de neprețuit. Și cei care pleacă în călătorii în perioada sărbătorilor trebuie să ia seamă la sfaturile de mai sus.

În ce mă privește, sunt o persoană de interior și mă mobilizez greu să ies în aer liber. Mai rău, lucrez de acasă mai tot timpul. Știu însă că e sănătos să faci mișcare și să respiri aer curat, astfel că încerc să creez condiții propice pentru a acționa astfel.

Cei care rămân acasă ar fi bine să nu neglijeze acest aspect. Să amenajeze un balcon deschis în care să stea câteva ore pe zi. Pentru cine are grădină, măcar să se plimbe printre plante și să privească vietățile din curte.

lumini exterioare de Craciun

Bine pentru alții

Perioada sărbătorilor dă oamenilor imboldul de a dărui. Partea neplăcută este dispariția acestui impuls odată trecut Crăciunul. Dacă vreți să ajutați, gândiți o strategie pe un timp mai lung. Binele coborât asupra celor din jur vă va crea propria stare bună și vă veți valoriza astfel în propriii ochi.

dulap ornat de Craciun

În final…

Timpul de calitate și evenimentele bine dozate pot face din aceste sărbători unele de neuitat sau măcar unele mai ușor de suportat.

Când noaptea coboară și agitația zilei se încheie, în sfârșit, trebuie să ne regăsim echilibrul și tihna.

Crăciun liniștit!

lumini exterioare in perioada sarbatorilor
4 Comments
  1. Superb totul. Foarte aproape de perfectiune!

    • Mulțumesc, Zuzu, pentru vizite și pentru comentariile frumoase de pe parcursul acestui an!
      Crăciun fericit!

  2. Sarbatori fericite!
    Ai o casa superba, iar felul tau de a fi este foarte tonic. Iti doresc pentru noul an sa iti gasesti puterea, energia si placerea de a face totul perfect, daca iti doresti!

    • Mulțumesc, Cristina!
      Sărbători fericite, ție și familiei tale!
      Îți doresc sănătate, fericire, inspirație și putere de muncă pentru proiectele viitoare!

Leave a Reply