Activitățile din iulie nu au fost mult diferite față de cele din iunie . Astfel că vă propun să vedem grădina în august și ce lucrări sunt de făcut.
August este o lună de vacanță și de concedii, iar căldura este uneori copleșitoare. Este mult mai bine să luăm o pauză de la amenajări sau plantări. La fel, arborii și arbuștii nu mai trebuie tăiați pentru că astfel stimulăm apariția de lăstari noi. Aceștia nu vor mai reuși să ajungă suficient de viguroși până la primul frig puternic de toamnă.
Vor rămâne deci de făcut doar lucrări de întreținere.
Obiective pentru grădina în august
Pentru a intra în spiritul vacanței, să ne bucurăm de colțurile preferate din grădină.
Un scaun sub umbra unui pom sau a pergolei, o carte și o băutură (caldă sau rece) sunt suficiente. Nu am reușit să ajungem la munte sau la mare? Grădina amenajată cu atenție oferă locul perfect de petrecere a timpului liber.
Dacă mai pică, în plus, un musafir, trebuie să avem organizate și la îndemână obiecte care să ne ajute la petrecerea unui timp de calitate cu aceștia. Mai sus se vede un platou cu cupolă, perfect pentru a ține departe de insecte și de praf gustările servite în grădină.
Grădinăritul și căldura extremă
Se știe că umezeala din aer și canicula fac rău organismului. Corpul uman își reglează temperatura prin transpirație. În cazul temperaturilor foarte ridicate, uneori nu e suficient acest lucru dacă stăm mult timp în soare. Dacă aerul este, în plus, încărcat de vapori, transpirația nu se usucă suficient de rapid și corpul nu se răcorește eficient. Chiar pentru un adult sănătos, stresul indus de căldură poate avea un impact major asupra sănătății.
Sunt câteva măsuri utile de luat pentru a evita să ni se facă rău:
- Cât mai multe lichide (nu foarte reci sau foarte fierbinți), băute constant de-a lungul zilei.
- Haine lejere și deschise la culoare, pălărie.
- Muncile în grădină să le facem în special dimineața și seara.
- Iar la amiază să lucrăm în zonele umbroase din grădină sau să facem pauză.
- Muncile grele trebuie amânate dacă atmosfera este înăbușitoare.
Să grădinărim în siguranță!
Lucrări generale
Pentru grădina în august lucrări generale sunt:
- Udat temeinic în perioadele secetoase. Se spune că e mai bine să nu stropești deloc decât puțin. Udatul prea superficial face ca plantele să dezvolte rădăcini la suprafață, iar pe timpul iernii acestea vor fi susceptibile de a îngheța.
- Să nu uităm compostul de la udat- pentru ca deșeurile să se descompună e nevoie de umezeală.
- Verificarea aracilor și legăturilor pentru plantele care au nevoie de ele.
- Tăierea florilor ofilite unde este cazul.
- Verificarea plantelor pentru a depista boli și dăunători.
- Mulcire.
- Eliminarea buruienilor.
Trebuie să avem o grijă deosebită pentru menținerea ghivecelor frumoase. Acestea se înfierbintă puternic în perioadele de canicula, iar pământul se usucă rapid. Trebuie udate foarte bine și adăugat mulch pentru a menține suprafața pământului umedă. Am găsit la Ikea granule de argilă pentru ghivece.
Memoria verii
Florile parfumate ne vor reaminti mai târziu de vară. Petalele de trandafiri amestecate cu alte plante aromatice sunt ideale pentru un potpourri care să aromeze casa. Culese dimineața, când au cel mai mare conținut de uleiuri, le presărăm și le uscăm pe foi de hârtie. Le putem adăuga pudra de rizom de iris pentru fixarea parfumului. Se păstrează în cutii închise ermetic până când dorim să le folosim.
Recoltare și păstrare
În grădină verificăm acum aproape zilnic recolta. E perioada în care roșiile devin alimentul de bază, ardeii iuți iau deja drumul borcanelor, dovleceii garnisesc supe și fripturi.
Este perioada schimburilor de legume, a degustărilor între grădinari, a laudelor (sau a regretelor!)
Cel mai mult păstrăm legume și fructe la congelator. Pe multe le opăresc rapid, le îngheț întinse în tăvi, apoi le așez în pungi speciale sau în caserole. Le etichetez pentru a găsi repede ce caut.
Trec prin blender roșiile, apoi le îngheț, iar iarna fac supe cu exact gustul de vară.
Și aici am un sistem de organizare ca să nu mă încurc în pachete.
Buchete din grădină
Vara profit de florile din grădină, inclusiv de buruienile aspectuoase și de mirodenii, pentru a aranja vazele din casă. E decor gratis, pur și simplu!
Chiar și câteva flori risipite într-un vas sunt de efect.
Cristina de la Handmade povestește despre multe plante care au apărut spontan în grădina ei.
Să ne bucurăm de aer liber
Așa cum spuneam mai sus: vara, cu canicula ei prelungită, se asortează mai bine cu relaxarea. Iar când vacanța nu e în deplasare, grădina poate suplini această lipsă. La masă, la o cafea sau citind o carte, într-un colț umbrit, acoperit de plante. Meșterind ceva ușor sau cufundați în reverie.
Dacă avem, totuși, șansa unei excursii, nu ar strica să vizităm, pe lângă alte obiective, pepiniere cunoscute.
Iar dacă nu plecăm nicăieri, ne putem desfăta alegând bulbi de flori sau alte feluri de plante de pe internet.
Nu de alta, dar toamna bate la ușă și începe sezonul plantărilor.
Leave a Reply