Am sărit luna iulie și în privința grădinăritului. Activități diferite față de cele din iunie nu erau. Doar acum încep să se diferențieze puțin. Astfel că vă propun să vedem grădina în august și ce lucrări sunt de făcut.

Nu știu cum e cazul vostru, dar grădina mea s-a moleșit de tot. Doar câteva flori răzlețe și verdeață. Cam atât. Putea fi și mai rău, recunosc. Am avut ani în care am neglijat-o și s-a uscat sau s-a umplut de buruieni.

gradina in august

Dar la cât efort am depus de un an pentru bucata recondiționată, mă așteptam să continue spectacolul din iunie pe tot parcursul verii. Însă trandafirii au renunțat să mai înflorească și de abia acum au iar câțiva boboci, iar plantele perene nu sunt încă suficient de mari să facă față coloristic.

Albizia

Noroc cu petuniile care au răsărit de capul lor prin straturi. Politica de anul viitor va fi să le transplantez și în alte locuri din grădină.

Iar albizia este în formă și compensează cât de cât lipsa florilor.

petunii

Va trebui să iau iar la rând cataloagele și să studiez alte oferte cu plante ce înfloresc vara. Sau să mă mulțumesc cu straturi verzi pe perioada de caniculă și-atât.

Deci ce să facem? Mergem înainte!

Lucrări generale

Pentru grădina în august am procedat la aceleași lucrări din lunile precedente:

  • Udat în perioadele secetoase;
  • Verificarea aracilor și legăturilor pentru plantele care au nevoie de ele;
  • Tăierea florilor ofilite unde este cazul;
  • Verificarea plantelor pentru a depista boli și dăunători;
  • Mulcire;
  • Eliminarea buruienilor.
Abraham Darby Rose

Recoltare

În grădina verificăm acum aproape zilnic recolta. E perioada în care roșiile devin alimentul de bază, ardeii iuți iau deja drumul borcanelor, dovleceii garnisesc supe și fripturi.

tomate

Este perioada schimburilor de legume, a degustărilor între grădinari, a laudelor sau a tânguielilor. Că agricultura înseamnă și pierderi, negreșit.

De asemenea verificăm merii și perii și le așteptăm nerăbdători roadele.

Transplantare

Spre sfârșitul lunii încep să desfac tufele de iriși care s-au îndesit prea mult. Lucrările prin care plantele perene se divizează le las pentru toamnă, dar irișii, care au înflorit acum mult timp, sunt deja în perioada de pauză.

Lucrări de construcție

Acum, cu toată vegetația în formă maximă, putem lua decizii asupra lucrărilor pe care le mai dorim pentru grădină. Unde ar fi cazul să mai apară o alee, o mică seră care să ferească plantele de ploi cu mană, diverse reparații. Soțul meu e șef de lucrări pe toată grădina și sper că vom reuși să definitivăm câteva proiecte.

Buchete din grădină

Vara profit de florile din grădină, inclusiv de buruienile aspectuoase și de mirodenii, pentru a aranja vazele din casă. E decor gratis, pur și simplu!

buchet cu flori si buruieni

Cristina de la Handmade povestește despre multe plante care au apărut spontan în grădina ei.

Să ne bucurăm de aer liber

Așa cum spuneam și în articolul despre casă, vara, cu canicula ei prelungită, nu e propice muncii intense. Iar când vacanța nu e în deplasare, grădina poate suplini această lipsă.

La masă, la o cafea sau citind o carte, într-un colț umbrit, acoperit de plante. Meșterind ceva ușor sau cufundați în reverie.

Hemerocallis Black Stockings

Leave a Reply