Nu inventez nimic în acest articol, doar împărtășesc ceea ce am văzut la doamne pricepute la protocol. De la ele am învățat cum pregătesc baia pentru musafiri. Cam așa se găsesc în marile hoteluri.
Din start precizez că baia de la parter încă nu e terminată; va arăta puțin diferit în final. Însă e perfect funcțională și o folosim ca și cum ar fi gata. Chiar dacă decorațiunile și facilitățile încă nu se leagă între ele stilistic, lista lor este completă.
Pentru a ajunge în punctul final al realizării ei, am avut în vedere mai multe aspecte:
Arhitectura
Baia pentru musafiri este poziționată acum pe fosta terasă din spatele casei. Am împărțit-o în două: mai întâi intri în zona unde este amplasată o chiuvetă, apoi în baia propriu-zisă. Am hotărât să procedez astfel pentru că se intră în ea direct din living.
Astăzi voi prezenta doar prima încăpere.
Locul este foarte mic, dar, fiind prevăzut cu o fereastră largă, e luminos și plăcut. Iar masa pe care stă chiuveta este încăpătoare. Astfel că pe ea au încăput toate obiectele pe care le doream aici.
În spațiul dintre oglindă și masă am lipit câteva rânduri de marmură. Aceasta este recuperată de la niște pervazuri și am păstrat-o mulți ani de zile. Iar acum i-a venit rândul să o folosesc. Am învățat de la designeri cum să economisesc dacă vreau să folosesc forme mai deosebite de placaje. Așa că plăcile de marmură pătrate au fost tăiate în mai multe fâșii. În acest mod am realizat modelul foarte la modă, stilul metro.
Utilitățile din baia pentru musafiri
Sunt cele obișnuite în acest tip de cameră. Chiuveta este temporară, dar robinetul va rămâne. Am vrut ca acesta să amintească puțin de Art Deco. În fotografie am încercat să cuprind aplicele care sunt foarte elegante și oglinda de mari dimensiuni de la Ikea.
Facilitățile
Am prevăzut baia pentru musafiri cu mai multe obiecte utile:
- un coș cu prosoape mici;
- șervețele cosmetice;
- săpun solid și lichid;
- cremă de mâini;
- un coș de gunoi elegant.
Prosoapele au modele asortate cu anotimpul. Acum m-am jucat puțin cu ele și le-am împachetat în formă de trandafiri, imprimeul fiind, la rândul lui, floral. De Crăciun am avut prosopele albe, roșii și cu brăduți.
Săpunurile sunt atât de frumoase, încât am expus mai multe. Sunt realizate de o farmacistă talentată. Deși este teribil de ocupată acum cu foarte tânăra sa familie, își găsește timp pentru pasiunea de a crea cosmetice handmade. Îi puteți vedea realizările pe pagina sa de facebook.
Șervețelele cosmetice se văd deocamdată în cutia originală. O voi înfrumuseța atunci când voi termina designul acestei camere. Ca să înțelegeți, vă dau un exemplu de la Zara. Nu am vrut să cumpăr deocamdată ceva, până când nu voi hotărî cum voi coordona toate decorațiunile.
Atmosferă plăcută
Dar nu numai obiectele utile își găsesc locul în baia pentru musafiri, ci și cele care creează o atmosferă plăcută:
- plante, de preferat naturale, iar dacă se folosesc din cele artificiale, de bună calitate;
- bețișoare parfumate;
- tablouri.
Deși este un loc strâmt, baia pentru musafiri a primit multe plante care înveselesc locul. Le-am aranjat cu mușchi de copac cumpărat de la Decobrico. Pe acesta îl am de mulți ani și s-a păstrat excelent. Iar anul acesta voi face o comandă nouă pentru că vreau să aranjez niște mese de primăvară “foarte sălbatice”.
Ca aranjament floral, din cele despre care am scris pe blog, s-ar preta cel cu primule în ghivece sau un tablou efemer cu ranunculus.
Bețișoarele parfumate dau o notă proaspătă aerului. Acestea pot fi foarte costisitoare, dar în ideea de a economisi pentru moment, am căutat ceva mai ieftin. Am găsit unele foarte convenabile la Jysk și mi-au plăcut foarte mult.
Concluzie…
Chiar dacă nu e aranjată definitiv, baia pentru musafiri își așteaptă oaspeții frumos gătită. Dacă nu aveți loc pentru toate mărunțișurile acestea, alegeți măcar câteva. Astfel vă veți bucura de o atmosferă plăcută chiar și în acest loc utilitar.
Sunt asa frumoase ca nici nu iti vine sa te-atingi de ele.
Dacă e vorba de săpunuri, le-am admirat câteva zile până să pun unul în savonieră. 🙂 Însă merită, pentru că sunt emoliente, foarte plăcute.
Ma refer la tot. E o baie impecabila.
Mulțumesc! 🙂
Mereu mi-au placut oglinzile mari la baie, desi niciodata n-am avut una. Mereu ma grabeam cu renovarile, sau banii pentru oglinda erau mai spre sfarsitul amenajarilor si ramaneau foarte putini. Baia de sus de la noi este nerenovata, arata foarte trist momentan; cand o vom renova ma voi gandi la o oglinda mare care sa lumineze camera:)
Așa spun mulți designeri: Think big! Obiectele disproporționat de mari în raport cu spațiile în care le așezăm au impact mare. Bineînțeles, nu orice, nu oricum. Dar o oglindă mare într-o baie mică nu cred că poate da greș.
Frumos. Pentru mine baia e un sanctuar
Mulțumesc!