De când cu iernile prietenoase, smochinii au fost mai darnici, chiar dacă nu am avut timp de ei să îi cocoloșesc în haine groase. Au rezistat cu brio zăpezilor și micilor intervale de ger, iar vara aceasta am cules continuu fructe.

 

gem de smochine si mere

 

 

După câteva serii de dulceață am încercat această rețetă nouă. Mi-a plăcut foarte mult și v-o împărtășesc. Este un gem lejer și aromat și a devenit preferatul nostru.

 

gem de smochine si miere

Ingrediente

250 g smochine

500 g mere (eu am folosit mere Florina, care sunt ușor acidulate și foarte aromate)

750 g zahăr

zeama de la două lămâi

o lingură de scorțișoară (sau după gust)

Preparare

Merele se curăță, iar smochinelor li se rupe codița. Se taie toate în bucăți mici. Eu le-am băgat la robot pentru câteva secunde. Smochinele se pierd în amestec, dar din mere mai rămân bucăți ceva mai mari care se observă în gem (cel puțin mie îmi place așa).

Se așează într-un castron, se răstoarnă peste ele zahărul, se adaugă zeama de la o lămâie, se amestecă și se lasă câteva ore (sau peste noapte) la rece.

Urmează fierberea într-un vas special dacă aveți norocul să fiți în posesia unuia; dacă nu, folosiți o cratiță cu fundul gros pe care, eventual, o mai așezați pe o plită. Adăugați scorțișoara și, spre final, zeama celei de-a doua lămâi. Gemul trebuie să clocotească molcom până când, luat cu o linguriță și picurat pe marginea unei farfurii, va forma broboane ce nu curg. Momentul trebuie urmărit cu grijă: dacă nu fierbe destul, gemul va fi apos și va mucegăi mai târziu; dacă fierbe prea mult, va fi prea tare și neplăcut la degustat. Nu vă sfiiți să faceți multe încercări: farfuria de mostre de picături e delicioasă!

Se pune fierbinte în borcane și se sigilează. Eu am ajuns să cumpăr celofan din Zurich – dacă știți la ce magazin se găsește la noi, va rog să scrieți aici.

 

gem de smochine si mere

 

Întins pe pâine prăjită, cu sau fără unt, e o companie aromată pentru ceaiul, laptele sau cafeaua din serile de iarnă.

 

gem de smochine si mere

 

2 Comments
  1. Buna ziua, multumim pentru reteta.Gemul de smochine este un deliciu, vom incerca si combinatia cu mere pentruu anul viitor. O toamna minunata cu roade bogate, va dorim.

    • Smochinele sunt, într-adevăr, delicatese. Combinația cu mere m-a surprins și pe mine cât de reușită este.
      Mulțumesc pentru vizită și numai bine!

Leave a Reply