M-am uitat peste jurnalul gradinii in care am strans, sporadic, date inca din 2004.
Nu e rau, mi-am zis. Nu e rau sa stii ce provenienta au pomii fructiferi, arbustii si florile pe care le-ai plantat. Nu e rau sa stii cand au fost ierni aspre si lalelele au rasarit tarziu, cand au inflorit primii trandafiri si cand ai cules ciresele.
Cand ai simtit parfumul primilor ciorchini de glicina sau cand plante acum disparute faceau memorabila gradina.
E un jurnal cu tristeti si bucurii, asa cum e insasi viata. Dar e bine ca sunt consemnate reusitele si esecurile deopotriva. Din toate acestea inveti sa fii mai bun, mai intelegator cu natura. Devii mai intelept.
Am renuntat, totusi, de ceva timp, sa scriu in jurnalul gradinii. Ceea ce ii lipsea acestuia era trasabilitatea.
O multime de informatii (si e bine ca acestea exista, bineinteles) sunt insirate pe pagini fara a exista o sistematizare a lor in afara de datele din calendar.
Mi-am dat seama ca pierd in felul acesta o intelegere mai clara a mersului gradinii.
Chiar daca am planuri desenate, etichete lipite pe pagini cu momentul plantarii inscris, date de infloriri si ofiliri.
Am preluat, in schimb, metoda plicurilor.
Adica am desemnat fiecarui strat/ loc din gradina un plic in care pastrez planul acestuia, etichetele rasadurilor cu datele de plantare (iar daca nu am eticheta, scriu eu una), plus alte inscrisuri pe verso: date de inflorire, surse foto din anii cand au aratat foarte bine etc.
Ca exemplificare, il deschid pe cel numit “terasa din fata casei”.
Pe terasa de la intrare am avut in fiecare an o multime de ghivece cu flori, plante aromatice si soiuri de ardei iute, deoarece suprafata e mare, scara inalta permite asezarea pe trepte si e pozitionata catre sud. De mai multi ani cresc mirodenii in ghivece si pare ca lor le merge foarte bine aici.
Acum ca am renovat intrarea in casa, am micsorat lungimea scarilor (un cosmar pentru intretinerea lor pentru ca strangeau mizerie) si le-am inlocuit cu jardiniere in care am plantat lavanda si calluna. Am hotarat sa pastrez aici doar cateva ghivece ca sa fie mai aerisit locul si sa il intretin mai usor.
In plic am planul acestei zone si etichetele plantelor din ghivece. Pe fiecare eticheta am scris anul plantarii. Daca vreo planta se usuca, nu arunc eticheta, ci notez acest eveniment si il datez, asa incat sa pastrez informatii din trecut. Pe modelul plic-in-plic, planurile si plantele care nu mai sunt de actualitate se grupeaza separat, dar in acelasi loc cu datele actuale. Toate informatiile care ma intereseaza pot sta in acest plic: date si metode de taieri, ce tip de pamant am folosit, cate ore pe zi este expus la soare stratul, ce ingrasaminte am aplicat si cand.
Am asezat toate plicurile intr-o cutie simpla de carton pe care am lipit niste desene.
Asadar datele de lucru pe care le folosesc permanent sunt:
- cutia cu plicuri,
- literal tradus, caietul de lucru al gradinii, (nu e acelasi lucru cu jurnalul gradinii, veti vedea),
- cartea despre tehnicile de gradinarit despre care am mai scris si care e referinta de baza pe care o consult de multi ani,
- catalogul de plante de la Praskac, util pentru multitudinea plantelor pe care le contine si care ma ajuta la proiectarea straturilor.
Pe langa acestea mai am multe reviste si carti, doar ca pe ele le consult sporadic.
Caietul de lucru al gradinii merita o atentie speciala. L-am achizitionat de la una din librariile preferate, Antic Exlibris, si de atunci am inceput sa adun date in el. Cand va veni primavara si gradina isi va lua avant, voi scrie despre proiectarea efectiva a gradinii folosind acest caiet.
Nu stiu cat de convingatoare am reusit sa fiu prezentand sistemul de organizare in plicuri. Pot sa va spun ca ma ajuta enorm acum, cand rascolesc toata gradina si refac toate straturile. Imi pare rau doar ca nu l-am adoptat mai devreme si am pierdut etichetele unor plante.
Buna ziua, foarte interesant si util articolul. Chiar daca initial pare o munca titanica, facuta la timp si complet agenda gradinii, este de mare ajutor gradinarilor pasionati si meticulosi ce nu vor sa lucreaza”sezonier,dupa ureche”. Multumesc pentru informatii si va doresc o primavara colorata cu rezultate bune, satisfactii pe masura muncii si efor-turilor si sa va bucurati de minunatiile pe care, cu drag si pricepere le ingrijiti.
Multumesc, asemenea!
E mai greu la inceput, cand trebuie gasit sistemul de sistematizare a informatiilor, apoi ai multumirea ca gasesti usor datele necesare la o anumita perioada a anului.
Mult spor la gradinarit si recolta bogata!