Pe masura ce golesc bucataria pentru renovare, imi pun intrebari si vreau sa gasesc raspunsuri convenabile.

Care au fost partile ei bune?

Ce trebuie pastrat?

Ce lucruri trebuie schimbate?

Voi reusi sa o aduc in secolul XXI fara mari batai de cap?

 

bucatarie

Asa arata bucataria in prezent

 

Din 2007-2008, cand Ikea a ajuns la noi si am cumparat mare parte din mobila, nu am mai schimbat aproape nimic la ea. A fost frumoasa, functionala, au fost si cateva mici neajunsuri; in mare insa si-a indeplinit menirea de a fi sufletul casei si locul in care fiecare “se parca” in mod inevitabil.

Bineinteles ca daca as proiecta casa acum, bucataria ar avea alta forma, alte dimensiuni si ar fi pozitionata altfel in casa. Sper sa ameliorez aceste neconcordante cu aspiratiile actuale prin renovarea ei.

Insa ca acest lucru sa reuseasca, trebuie sa fac o diagnoza, asa ca am luat modelul firmelor si am folosit o forma de analiza SWOT. Pentru cei nefamiliarizati cu termenul, gasiti informatii aici. Veti vedea ca e o metoda foarte simpla, intuitiva si utila chiar si in cazuri domestice!

 

In fapt, cu suficienta sinceritate si lasand sa curga o perioada de timp mai lunga pentru a cristaliza ideile, din aceasta analiza vor trebui sa reiasa modificarile care trebuie facute la o renovare. Ca sa nu mai lungesc introducerea, voi trece la exemplul personal.

 

BUCATARIA

Puncte tari
  • spatiu generos;
  • cele trei zone de lucru sunt corect pozitionate;
  • masa mare ce se poate folosi si pentru musafiri;
  • dulapuri suficiente, cu spatii de stocare diversificate si bine organizate;
  • chiuveta pozitionata in centrul camerei, accesibila din doua zone;
  • insula din centrul camerei e suficient de mare pentru a prepara mancarea;
  • exista o zona separata pentru a prepara prajituri, cu ustensilele aferente;
  • chiuveta de dimensiuni mari si cu robinet/dus, potrivita pentru a spala vase mari;
  • vasele au locatii apropiate zonelor de preparare si curatare;
  • dulapul pentru stocarea gunoiului si reciclarea lui e incapator.
Puncte slabe
  • nu are iesire directa spre terasa laterala a casei;
  • are o singura masa care devine locul preferat de birou al tuturor (in afara mea) cand ne strangem acasa;
  • frigiderul e uzat fizic si moral;
  • un dulap nu e bine organizat;
  • cand ne strangem mai multi care vrem sa preparam mancare si bautura, ne incurcam unii pe altii;
  • ii lipseste un cuptor pentru retete sofisticate care cer conditii de coacere exacte;
  • nu am un loc pentru matura, mop, carpe de praf si trebuie sa cobor la subsol pentru ele;
  • zona de preparare a cafelei este departe de cesti;
  • prea multe aparate mici la vedere care fac sa para aglomerata bucataria.

 

In loc de oportunitati as pune: ce este simplu de modificat si ce se poate adapta dorintelor din ce este prea dificil de modificat.

 

In loc de amenintari as scrie constrangeri, din care cea mai importanta pentru toata lumea o reprezinta bugetul, evident; cel care va determina, in final, alegerile noastre, dar si altele, ca de pilda: instalatii sanitare sau electrice care nu se pot schimba, pereti de rezistenta ce nu se pot darama etc.

 

Din toata aceasta analiza va trebui sa rezulte proiectul de renovare, pentru ca, inainte de a alege culorile si mobilele, trebuie sa lamurim ce ne dorim de la camera pe care o innoim. Noi vom locui acolo, cu obiceiurile, placerile, ciudateniile chiar, ale noastre.

 

Cateva consideratii despre cum voi incerca sa rezolv punctele slabe

 

Unele puncte slabe vor fi usor de implementat, altele vor cere costuri si munca. Unele sunt esentiale pentru traiul de fiecare zi, altele vor putea fi ignorate macar partial. Unele vor fi rezolvate, iar altele vor fi doar ameliorate. Ramane la latitudinea fiecaruia alegerea.

Iata cateva exemple din cazul de fata. Pentru inspiratie am apelat la galeria de fotografii pe care le-am salvat de-a lungul timpului pe Houzz.

 

Ex. 1.    O iesire catre terasa este un vis de cativa ani, tot amanat. Cam asa ceva imi doresc:

 

 

Balconul este deja construit, masa aceea rotunda o am deja, doar ca privelistea va fi gradina cu pergola. Am postat un balcon de oras pentru ca e foarte frumos si va dau o idee celor ce stati la bloc. Chiar cel mai mic loc cu putinta devine stilat cu putin efort. Imprejmuirea metalica va fi partiala in cazul nostru, cat sa fim feriti de privirile dinspre strada.

 

Ex. 2.     A doua masa este absolut necesara pentru ca cea din bucatarie devine locul predilect pentru stationarea laptopurilor. La fel, cand ne strangem cu totii si intindem un joc, e nevoie de un al doilea loc pentru mancare. Am gandit o contrabalansare a spatiului de servit masa, asa ca aceasta va fi pozitionata de cealalta parte a insulei, de fapt in living-room-ul care s-a deschis catre bucatarie prin doua goluri in perete. Am facut acest lucru mutand baia: dand jos peretii ei (care erau din rigips) si renuntand la o usa.

 

 

Aceasta fotografie arata cum doresc sa asez masa fata de biroul din living-room.

Va amintiti poate ca am facut proba biroului in aceasta locatie anul trecut; am incropit doua blaturi si cateva rafturi ca sa asez strictul necesar si mi s-a parut locul ideal in care sa lucrez. Scriam despre asta in Birourile mele – drumul catre amenajare.

 

birou

 

Ex. 3.    Una din dorintele mele mari a fost sa adaug bucatariei o zona de preparare a bauturilor, cu o chiuveta mica atasata, cu cani si pahare la indemana si un espresor. Astfel nu ne vom deranja cand unii vor gati, iar altii vor vrea sa faca un cocktail sau cafele.

 

 

Fotografia vizualizeaza ce imi doresc in acest loc. Am deja frigiderul pentru bauturi, chiuveta minuscula este cumparata de la Ikea, iar deasupra blatului, in loc de rafturi va fi un dulap cu usi cu geamuri. Ma mai gandesc daca ii voi adauga oglinzi.

 

Ex. 4.     La cat este de mare bucataria, pare ciudat ca nu am gasit de atata timp un loc pentru matura si mop. Mare parte din obiectele pentru curatenie sunt in spalatorul din subsol. Vreau sa indrept situatia si ca inspiratie arat o fotografie din Houzz:

 

 

Cei care au citit seria de articole despre bucatarie ar putea crede ca sunt prea carcotasa si ar trebui sa ma simt norocoasa pentru spatiul acesta atat de mare si de organizat pe care il am deja. Asa si este, insa istoria ne invata ca progresul s-a datorat tocmai nemultumitilor (si, in parte, lenesilor – as adauga!)

Asa ca imi doresc ca bucataria aceasta sa patrunda, la randul ei, in secolul XXI si, daca se poate, sa raspunda mai bine obsesiei mele pentru organizare.

Cateva fotografii despre cum arata inainte de renovare:

 

bucatarie

 

 

 

organizare

 

 

organizare bucatarie

 

Cine doreste sa citeasca ce am scris in ultimii ani pe aceasta tema, gaseste aici, despre: bucatarie in general, amenajarea in mare, zona pentru prepararea mancarii, servirea mesei, sertarele de langa aragaz, pregatirea prajiturilor, sertarele din zona de servire.

 

 Fotografiile din Houzz pe care le-am postat sunt minunate si nu voi ajunge in amenajarea casei la astfel de performante, dar cel putin ma voi stradui sa aduc plus valoare locului pe care il numim cu drag acasa si nu va ascund ca munca aceasta de renovare si de organizare imi produce realmente o imensa placere.
 Pentru cei care doresc sa urmareasca fotografiile pe care le aleg de pe Houzz, iata link-ul catre profilul meu.
6 Comments
  1. Multe ,practice si frumoase idei! Spor la treaba!

  2. Foarte interesant, multumim frumos de idei ! Se potrivesc si la noi cateva puncte slabe si tari dintre cele enumerate mai sus. 🙂 Faza aia cu martura si mopul si pe mine ma omoara. Noi le avem in garaj in care putem intra din living. Garajul este o anexa a casei din care se poate intra si de afara si din interior. Macar atat. 🙂
    Mi-am facut cont pe Houzz si de ieri nu ma dezlipesc de site. 🙂 Un sfarsit de saptamana frumos !

    • Voi arata in alte articole cum am rezolvat punctele slabe cu resursele de aici pentru ca pozele sunt frumoase, dar posibilitatile locale sunt mai mici.
      Garajul e perfect cu intrarea in casa; unii au o zona-tampon, un hol sau mudroom ca sa lase hainele sau direct in bucatarie sa lase cumparaturile. Cam asa proiectasem casa si noi, dar nu am folosit garajul pentru masini si acum l-am transformat in atelier.
      Houzz merita atentie pentru ca e cel mai important site de amenajari interioare.
      Multumesc pentru comentarii!

  3. Astept cu nerabdare imagini din noua bucatarie.

    • Mai e putin, dar a fost foarte greu sa improvizez continuu mese. Abia astept si eu sa redevin stapana bucatariei!

Leave a Reply