Consumati fructe si legume: cel putin cate cinci pe zi din fiecare categorie! Usor de spus, greu de realizat.
Exista retete care aduna impreuna mai multe cruditati; dar indiferent de cum sunt consumate, ele trebuie spalate, curatate, eventual feliate, combinate, si asta zi de zi.
Daca spatiul bucatariei este organizat si utilat astfel incat sa faciliteze aceste operatii nu mai este greu deloc sa le mancam in cantitatile necesare, bineinteles daca in primul rand facem efortul de a le cumpara sau chiar de a le cultiva in propria gradina!
Primul pas este sa asezam fructele intr-un loc vizibil. La mine stau pe un dulap chiar in centrul bucatariei, pe o tava frumoasa de Deruta, (unul din obiectele de decor preferate) si arata ca un tablou flamand cu natura moarta (sper eu!). Tabloul sufera modificari in permanenta caci membrii familiei poftesc la fructe tot trecand pe langa ele.
Spalarea
Chiuveta este utilata cu un tocator de lemn, unul de plastic mai mic si -foarte important- o sita in care se aseaza legumele pentru a fi spalate. Bateria are si o duza de dus, foarte practica pentru aceasta operatie.
Prelucrarea
Pentru decojit legume cea mai rapida unealta este cea in forma de Y. Pe piata exista si niste manusi pentru curatat cartofi sau morcovi, daca nu dorim sa le eliminam coaja, dar se poate folosi la fel de bine o perie.
Legumele dure se rad rapid (cateva secunde) la robot: morcovul, telina, pastarnacul, ceapa sau varza.
Pentru alte legume si fructe sunt mai practice razatoarele manuale.
Si cateva modele pentru:
– felierea castravetilor;
– felierea merelor;
– eliminarea samburilor la visine.
Fructele kiwi sunt foarte nesuferite cand trebuie curatate. De aceea folosesc aceasta ustensila si fac rapid bulete cu ea din pulpa fructelor.
La sosul pentru salate folosesc lamai pe care le storc in acest storcator manual cu pahar atasat. Dupa aceea adaug sare, piper, ulei de masline in acelasi pahar, le amestec si vars totul peste legume. Daca rezulta mai mult, il pastrez in frigider pentru urmatoarea salata.
Semintele de in, de susan, de chimen, fulgii de ovaz, nuci, stafide etc sunt pastrate in borcane cu capac transparent intr-un sertar de sub masa de lucru.
Orice alte combinatii de legume, fructe, seminte, iaurt, fructe uscate se realizeaza la inspiratia de moment, cu o privire aruncata peste vegetalele si peste borcanele asezate la indemana. Astfel ca si copiii se pot descurca singuri pentru a realiza o salata cu ingredientele preferate.
Recunosc; nu imi place sa aloc timp mult unor activitati de rutina care se pot realiza intr-o fractiune de timp folosind aparatura de bucatarie. Din aceasta necesitate am cautat de-a lungul timpului diverse obiecte care sa ma ajute si sa faca din bucatareala un joc si un lucru placut.
Daca ati descoperit alte obiecte numai bune pentru acest scop nu ezitati sa le faceti cunoscute aici.
Leave a Reply