Nicicand nu a fost atat de clar si de vizibil consensul dintre sanatate si economosire.
Si asta in pofida marketingului si publicitatii care vor sa ne impuna un consum nu intotdeauna in interesul nostru si al planetei.
Dar norocul societatii de azi este informarea; nu mai constituie un lux, ci o componenta normala a vietii omului obisnuit.
Ne bucuram cand dam putini bani pe fructe si legume aduse de peste mari si tari, dar ne intrebam oare ce costuri ascunse presupun ele? Costurile ascunse ne-au adus in trecut in casa, de exemplu, DDT-ul care nu cred ca lipsea din vreo gospodarie, ne-a adus azbestul si tin minte ca erau multe obiecte din acest material. Nu existau la noi nici informare in masa, nici asociatii care sa militeze pentru a le indeparta din uz, iar studii sau semnale de alarma poate ca existau, dar cine stia de ele?
Iata ca astazi consumatorul a devenit mai responsabil si, asa cum se spune: “gandeste global si actioneaza local”.
Fara sa vrea, actioneaza politic; consumul sau propriu poate fi si un act cetatenesc. El poate boicota produse considerate nesanatoase si poate de asemenea prefera altele mai bune chiar daca plateste ceva mai mult pentru ele.
Cand legislatia nu tine pasul cu dezvoltarea si produse discutabile ajung pe masa si in casa noastra, doar informarea si responsabilizarea ne ajuta sa traim la standarde acceptabile.
E nevoie deci sa ne schimbam modul de viata, iar cand atitudinile corecte fata de traiul sanatos, fata de mediul inconjurator, vor deveni un reflex si o placere totodata, cand tot mai multi vor deveni constienti de provocarile societatii moderne, putem fi siguri ca vom determina si responsabilizarea producatorilor care nu-si vor mai permite sa introduca pe piata orice, oricum.
Initiativa fiecarui cetatean obisnuit conteaza.
Si, pentru ca am inceput acest articol afirmand consensul dintre sanatate si economosire, iata demonstratia:
Cheltuieli nejustificate
Ne-am obisnuit sa facem anumite cheltuieli si nu ne mai intrebam daca sunt sau nu rationale.
In primul rand trebuie sa facem deosebirea intre A AVEA NEVOIE DE UN PRODUS si A VREA UN PRODUS. De exemplu daca nu ai un gem de caise acasa si consumi acest produs, inseamna ca ai nevoie de el, dar daca ai trei borcane incepute deja si mai cumperi unul, e clar ca ti-l doresti, dar nu ai nevoie de el. A pune la fiecare achizitie aceasta problema poate face diferenta si ajuta la economisire.
Ce cumparam, desi la fel de bine am putea renunta sa o facem?
♣ Apa imbuteliata. Practic cumparam apa plata de cateva ori mai scumpa decat cea de la chiuveta. Daca doriti sa imbunatatiti calitatea acesteia, cumparati un filtru sau o statie de filtrare. O investitie mai mare, dar care se amortizeaza rapid. Sunt pe piata filtre cu carbon, mergand pana la cele prin osmoza, cele care elimina toate substantele din apa, inclusiv mineralele. In acest caz un aport mai mare de legume si fructe este necesar, dar astfel mineralele sunt mai bine asimilate de organism.
♣ Atat timp cat veti cumpara pachete minuscule de cascaval sau mezeluri feliate, legume curatate, taiate si ambalate in cantitati mici sau individual, veti plati aceste servicii. In plus ambalajul lor presupune un cost din punct de vedere al mediului. Puteti face mici investitii in bucatarie care va vor aduce mari satisfactii. O masina de feliat, un robot sunt foarte usor de folosit si foarte practice.
♣ Si alte produse luate in cantitati mici costa mai mult. Iaurtul, smantana, untul, toate adauga la pretul produsului pe cele ale ambalajului si manoperei. Daca folositi des un produs cu termen de valabilitate scurt luati un pachet mai mare. E de preferat sa cumparati pungi, saci sau sticle mari din produsele care tin mult (zahar, faina, malai, ulei). Veti economisi in acest fel bani si timp.
♣ Daca achizitionati de la depozite en-gros e interesant sa impartiti cumparaturile cu o alta familie apropiata si care are cam aceleasi preferinte alimentare.
♣ Alimentele gata preparate sunt mai scumpe, dar si mai bogate in aditivi (conservanti, coloranti) si in grasimi. Un plic cu praf instant va ajuta sa preparati o crema rapid, insa o crema deloc sanatoasa. Urmariti cate adausuri apar pe etichete! Chiar si anumite pachete de zahar vanilat contin amidon! Produsele degresate sunt imbogatite cu substante artificiale (edulcoranti, vitamine, agenti de texturare) – vezi si articolul Iaurtul de pe raft – ce secrete ascunde. La un studiu mai atent veti observa ca preturile nu sunt justificate de componenta acestor amestecuri. O prajitura facuta in casa nu este o corvoada daca bucataria dumneavoastra este bine organizata si utilata. Din contra, este chiar nostim sa prepari ceva intr-o ambianta placuta, alaturi de cei dragi!
♣ Vi s-a intamplat sa pregatiti conserve pentru iarna, apoi sa cumparati din magazine rosii, ardei, castraveti, desi nu erau legume de sezon? Iar primavara sa aruncati o parte din conservele la care ati muncit? O risipa de timp si de bani. Traditia romaneasca ne-a invatat sa folosim resursele corect. Rational este totusi sa mancam din propriile conserve din camara sau din congelator pana ce terminam rezervele, apoi, spre primavara, sa cumparam ce lipseste. Este un mod de a respecta propriul buzunar, dar si mediul, stiut fiind ca legumele si fructele care nu sunt de sezon sunt crescute in sere sau sunt aduse de la mare departare si in plus sunt tratate cu substante de multe ori toxice.
Pe scurt: cumparati in principal ce e specific zonei si in sezon.
♣ In magazine cautati produsele din partea cea mai de sus si cea mai de jos a rafturilor. Preturile lor sunt mai interesante.
Preturile produselor purtand brandul magazinului din care cumparati sunt sensibil mai mici decat cele ale altor branduri. Nu neaparat pretul mic inseamna ca ceea ce cumparati e de mai slaba calitate. Continutul poate proveni din aceeasi sursa.
♣ In final: Plecati la cumparaturi cu o lista completata cu ceea ce va trebuie (vezi: Lista de cumparaturi). Veti evita astfel sa cumparati “la impuls”, iar pe de alta parte nu veti uita nimic din ce aveti nevoie. Lista urmatoare o tineti la indemana si o completati pe masura ce constatati ca anumite produse se consuma. In acest fel nu riscati sa ramaneti in casa fara ceva important si in acelasi timp veti spatia vizitele la magazine.
Cititi si articolul Produse care trebuie evitate.
Leave a Reply