Radiation_warning_symbol

E genul acela de problema ca nu stii ce te-a lovit cand a fost sa se intample.

Radonul este un gaz radioactiv care provine din dezintegrarea radiului, care la randul lui provine din dezintegrarea uraniului. Exista deci in mod natural in natura si la concentratii mici nu provoaca neplaceri.

In schimb, in conditiile unui sol cu concentratie mai mare de uraniu, radonul patrunde in interiorul casei prin fisurile din fundatie.

S-au efectuat numeroase studii care au aratat ca radonul reprezinta a doua cauza de cancer pulmonar, dupa fumat.

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii trage un semnal de alarma si face recomandari.

Bineinteles ca, atat timp cat nu sunt palpabile si nu ne deranjeaza,  tindem sa trecem cu vederea astfel de probleme. Dar ele ne influenteaza viata si sanatatea in mod inexorabil.

 

Nu va ascund ca am fost ingrijorata cand am inceput sa studiez despre microclimatul unei case si am aflat mai multe despre radon. La subsol, in placile de beton, am avut fisuri destul de mari (voi explica mai mult cand voi scrie despre renovarea din acea zona).

Am inceput sa caut harti cu distributia zonelor de la noi din tara cu concentratii mari de radon  si bineinteles ca nu le-am gasit. Normal era sa apara pe site la autoritatile oficiale de mediu.

Ce faci cand vrei sa te informezi despre ceva? Te duci pe site-uri americane. Asta e!

In statele unite s-a elaborat o harta care arata nivelul de radon pe regiuni. Am constatat ca zonele de risc sunt in special cele muntoase, fara a lipsi si celelalte forme de relief. Zonele de coasta si campiile aferente par cel mai putin afectate. Oricare american care doreste sa afle daca locuinta sa are astfel de probleme se adreseaza unei agentii care ii ofera suport. Ii dau si eu link-ul ca sa va faceti o idee.

Vazand harta m-am linistit un pic, eu locuind relativ aproape de mare. Aceasta constatare este pur si simplu ochiometrica, nu are nici un fundament stiintific si trebuie tratata ca atare.

Singurul mod eficient de a depista daca acest gaz exista in zona locuintei este masurarea cu echipamente speciale.

 

Totusi exista si la noi un loc in care se fac studii despre radon: la Universitatea Babes-Boliay. Au accesat fonduri printr-un proiect european si in cadrul acestuia fac masuratori gratuite in cateva orase mari din tara: Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Sibiu. In link aflati mai multe amanunte si cum sa va inscrieti in program.

Pana la urma ce e de facut? Eu nu sunt specialista in mediu, de aceea am dat link-uri prin care sa va informati direct.

 

Dar am desprins cateva idei din ce am citit si le redau drept concluzii:

 • Poluarea cu radon apare doar in anumite zone in care se gaseste uraniu in concentratii mari, la case care au subsol sau parter neinaltat si la care au aparut crapaturi in pardoseli.
 • Exista o masura foarte simpla de a le contracara: aerisirea. Trebuie gasite modalitati de a ventila subsolul, pana la a instala sisteme de ventilatie care sa disipeze gazul nociv in atmosfera.
 • In cazul fisurilor aparute, acestea trebuie reparate .
 • Nu trebuie nici sa ne alarmam, dar nici sa tratam cu indiferenta. La urma urmei, nici monoxidul de carbon nu miroase, dar face victime an de an.
 • E bine sa ne informam si sa aplicam masuri simple de preventie.

 

 

3 Comments
 1. Un articol demn de retinut,cu multe date utile si valoroase. Multumesc pentru informatii.
  O primavara cu spor si inspiratie va doresc.

 2. Multumim!

 3. Am strans mai multe informatii despre conditii de mediu pentru o casa sanatoasa si le voi livra in articole.
  Si eu va multumesc!

Leave a Reply