Dupa un asa de clar titlu, va fac o marturisire: niciodata nu am avut, in preajma Craciunului, casa atat de data peste cap! Dupa ce i-am asteptat cateva luni pe mesteri (stiti desigur povestea cu depasirea termenelor!), au inceput lucrul si trebuie sa ma obisnuiesc cu gandul ca in acest an aranjarea casei pentru sarbatori va fi destul de… originala!
Dar, una peste alta, daca imi voi aduce toata familia aproape, daca voi avea loc sa pregatesc mancarurile preferate si atmosfera va fi vesela, ce va mai conta ca ne vom misca printre obiectele carate din subsolul casei si ingramadite la parter! Tot se poarta acum stilul industrial: vom sta la masa pe langa scule, bidoane, materiale de constructii, dar si carti de gradinarit, reviste de interioare, mobilier si electrocasnice, dosare, echipamente IT, plante de toate felurile, conserve, colectii de seminte, rasteluri cu suruburi si tot asa… mai ganditi-va ce are gospodarul stocat in subsolul incapator al casei.
Desigur ca as putea inchide unele usi si astfel am sta doar in zona cat de cat neatinsa de febra renovarilor, dar nu as vrea sa privez pe nimeni de asa spectacol. Unde ar mai fi distractia!?
Sa rememorez totusi cum am aranjat casa in anii din urma, ceva mai calmi, dar nu mereu!
La intrare, o coronita de Craciun agatata de usa, cu aceeasi baza cumparata mai demult de la Ikea. O decorez de fiecare data diferit: aici am acoperit-o cu ramuri de brad, panglica rosie si figurine din pai,
…aici i-am adaugat niste mere aurii.
Coronita de Craciun in rosu si auriu
Au fost ani in care am incercat sa ma descurc cu ce aveam prin casa pentru a aranja interioarele pentru sarbatori:
Mi-a placut mereu sa decorez lustrele:
Ornamentele de Craciun incep cu lustrele
Pentru ca aceasta perioada a anului cere lumina multa, stralucitoare, jucausa!
Asa ca lustrelor le adaug, cu mult timp inainte, nenumarate alte surse:
Si cu multa grija cand folosesc lumanari:
Mult timp am considerat ca a nu avea un brad natural in casa este de neconceput. Apoi, dupa experiente neplacute la piata, cand preturile sareau in aer, iar brazii deveneau tot mai pricajiti, am luat marea hotarare. Am cautat un exemplar artificial care sa aduca bine cu varianta originala, nu m-am uitat la bani, ca sa zic asa, si ma bucur de el de fiecare data. S-a pastrat uimitor de bine, imi pazeste cu grija fragilele globuri de sticla, an de an, iar eu am scapat de un stres din preajma sarbatorilor. Pentru mirosul de brad folosesc ramurele naturale la diverse aranjamente.
Daca doriti sa aflati ce trebuie sa stiti cand cumparati un brad artificial, cititi aici cateva sfaturi.
Bradul nostru este mereu aranjat in culori traditionale, cu multe globuri vechi si cu o colectie de figurine din sticla pe care o sporesc in fiecare an cumparand de la Ikea, de la Lidl si, ocazional, din strainatate. Din pacate, multe podoabe vechi, ale copilariei mele, s-au spart.
Nu numai bradul cel mare este impodobit, ci si ramuri golase de copaci, imprastiate prin casa.
Casa e decorata si pe afara si imi place sa o vad luminata noaptea. Cand sting luminile din interior, ferestrele devin porti stralucitoare. Atmosfera casei devine magica, va asigur, si ma plimb adesea prin camere ca noctambulii, tiptil, pe varfuri, ca sa nu rastorn ordinea miraculoasa a universului.
In final, cateva sfaturi despre ce ar fi util sa faceti cu o luna inainte de sarbatori. Desi articolul e scris cam impersonal, este cuprinzator si va va fi folositor.
Cam asa mi-am petrecut Craciunul anii trecuti. Am incheiat seria de articole cu amintiri, sa vedem ce ne rezerva de data aceasta viitorul. Mereu surprinzator!
Leave a Reply