Acesta este un dulce fin si foarte simplu de realizat. Pannacotta are ca ingrediente doar smantana, lapte, zahar si gelatina, ceea ce ii da un gust neutru, dar alaturarea zmeurei face ca ansamblul sa capete o savoare speciala.

Ingrediente pentru patru portii

125g zahar pudra

475ml smantana grasa (32% grasime)

250ml lapte cu min 2,5% grasime

25g gelatina fina alba

zmeura proaspata

1 lingura zahar tos pentru zmeura.

Laptele, smantana si zaharul se incalzesc intr-o craticioara de 1-2 litri pana la punctul de fierbere. Imediat se iau de pe foc si se adauga gelatina amestecand cu un tel incontinuu timp de 5 minute. Se varsa intr-un bol si se lasa sa se raceasca, trecand cu telul prin compozitie din cand in cand. Se strecoara pentru ca mai raman particule de gelatina nedizolvate oricat de bine am manui telul. Se aseaza in 4 boluri mici, se acopera cu folie si se lasa la frigider 8 ore (sau o noapte).

Separat se presara zahar peste zmeura si se pastreaza de asemenea la frigider.

Pentru servire se introduc bolurile pret de cateva secunde in apa fierbinte, se desprinde marginea prajiturii cu un cutitas si se rastoarna pannacotta pe farfurii, garnisindu-le in final cu zmeura.

Pannacotta are aspectul unei sticle groase, este densa si foarte fina. Finetea sa si savoarea zmeurei, ca si prezentarea, determina rafinamentul acestei prajituri. 

Observatii

In loc de zmeura se pot folosi alte fructe proaspete.

Am pastrat cantitatea de gelatina din reteta originala. Daca va plac experimentele, puteti incerca sa folositi mai putina.

Leave a Reply