Pentru a va bucura din plin de concediu, este necesar sa fiti organizat: sa aranjati bagajele astfel incat sa nu uitati nimic esential si sa lasati casa in siguranta, fara grija de a gasi la intoarcere ceva in neregula.
Scriu cu placere acest articol pentru ca dintotdeauna mi-am organizat plecarea in concediu, chiar daca nu asa de elaborat ca acum: am avut in agende liste de bagaje pe care le-am scris cu timpul la calculator si le-am pastrat la indemana. Sunt amintiri dragi, caci uitandu-ma la listele vechi dau de completari scrise de copiii mei cand erau mici si rememorez vacantele petrecute impreuna. Si-apoi, cu o astfel de lista am reusit de multe ori sa impachetez totul in cateva minute, cu o seara inainte de plecare, cand timpul nu mi-a permis altfel.
Dar organizarea plecarii presupune mai multi pasi esentiali si trebuie inceputa cu catva timp inainte.
Asigurarea casei
Statisticile privind spargerile de case sunt ingrijoratoare. Cu atat mai mult o casa nelocuita un timp este o invitatie tentanta pentru hoti. De aceea trebuie sa va luati cateva precautii atunci cand plecati in concediu. Daca nu aveti deja, este bine sa va montati un sistem de alarmare antiefractie. Acesta poate fi conectat la un dispecerat de interventie specializat (contra cost) sau poate doar sa anunte telefonic cateva persoane de incredere in cazul unei tentative. Sistemele de avertizare perimetrala (pentru case) si de supraveghere video sunt un plus.
Dati impresia ca se afla cineva in casa folosind surse de iluminat (veioze) si/sau acustice (radio) conectate la intrerupatoare programabile.
Daca primiti corespondenta multa si cutia postala poate deveni neincapatoare rugati pe cineva sa o goleasca regulat. O cutie postala neincapatoare este un semn clar ca nu e nimeni acasa.
Daca primiti acasa alte produse in mod regulat anuntati din timp furnizorii sa sisteze aprovizionarea pe timpul vacantei dumneavoastra.
Inchideti bine ferestrele. O fereastra uitata deschisa este o invitatie pentru un hot de a intra.
Nu ascundeti cheile pe langa casa. Locurile acestea sunt banuite de catre hoti.
Lucrurile tentante si de valoare din casa nu trebuie sa se vada din afara ei.
Daca va lasati masina acasa, dati cheia cuiva de incredere, mai ales daca este dotata cu un sistem de alarmare care poate porni in anumite conditii.
Verificarea casei
Ultimul lucru pe care l-ati dori ar fi ca la intoarcerea din concediu sa va gasiti casa scrum sau inundata. Aveti in vedere completarea sistemului antiefractie cu senzori de fum, senzor de intrerupere a gazului. La plecarea de acasa faceti urmatoarele:
– Scoateti din priza toata aparatura, in afara de frigider si congelator;
– Inchideti apa de la robinetele de alimentare;
– Iarna nu inchideti centrala termica (termostatul sa fie reglat la 10° pentru evitarea inghetarii caloriferelor);
– Inchideti usile interioare – in cazul unui incendiu focul nu se va propaga;
– Goliti scrumierele si aruncati continutul la gunoi, afara.
Animalele de companie si plantele
Aveti grija cui lasati in ingrijire animalele de companie. Este bine sa fie o persoana cat mai apropiata care le poate gazdui sau, daca acestea raman acasa, ar trebui ca persoana sa le viziteze cel putin o data pe zi si sa le dea apa si mancare. In unele orase mari exista firme care gazduiesc animale de companie.
Nu vreti sa va gasiti plantele vestejite la intoarcerea din concediu. Cel mai bine e sa rugati pe cineva sa va ude florile la intervale de doua zile.
Daca nu plecati pentru un timp indelungat si nu vreti sa apelati la cineva, aveti cateva posibilitati:
– Introduceti ghivecele mici in vase mai mari umplute cu apa.
– Infigeti in pamant sticle cu gura intoarsa carora le-ati facut doar o gaura in capac cu un ac incins, le-ati decupat fundul si le-ati umplut cu apa. Exista pe piata astfel de obiecte din ceramica decorativa.
– In gradina montati un sistem automat de irigare.
Bagajele
Cu o saptamana inainte de plecare verificati lista de bagaje (vezi formularul Lista de bagaje pentru vacanta de vara sau Lista de bagaje pentru vacanta de iarna) si cumparati ce considerati ca va trebuie in concediu si va lipseste. Tineti lista intotdeauna la indemana, de exemplu intr-un sertar, langa produsele cosmetice.
Daca este o calatorie lunga ce necesita multe bagaje, este util sa gasiti un loc in casa unde sa le asezati, astfel ca dintr-o privire sa va dati seama cu ce sa le completati.
Verificati pasaportul (pentru spatiul non-UE) si asigurarea de sanatate la plecarea in strainatate. Pasaportul trebuie sa fie valabil inca sase luni de la iesirea din tara.
Inainte de plecare
– Goliti frigiderul de alimentele foarte perisabile (lapte, fructe).
– Udati plantele si asigurati-le cu apa.
– Ascundeti obiectele valoroase.
– Scoateti din priza aparatele electrocasnice si electronice, in afara de frigider, congelator si centrala termica (iarna).
– Inchideti apa (vara de la conducta principala).
– Iarna lasati centrala pe 10°.
– Verificati usile si ferestrele.
– Inchideti usile interioare.
– Incuiati la iesire si lasati cheia (eventual) unei persoane de incredere.
– Vezi formularul Lista verificarilor inainte de plecare. Pe acesta adaugati ce considerati ca mai este necesar de verificat in cazul dumneavoastra.
Amintiri
Cautati mape sau cutii decorative cu marimi potrivite in care sa pastrati prospecte, bonuri, fotografii, harti din calatorii. Etichetati-le cu data si destinatia si asezati-le in biblioteca. Le puteti cuprinde dintr-o privire pe toate – ca pe niste carti- si cand veti dori sa rememorati vacanta dintr-un anumit an o veti gasi imediat.
Daca nu intentionati sa plecati prea departe si va intereseaza doar o escapada la iarba verde, cititi Cum pregatim un picnic.
Leave a Reply