Nu am mai amintit despre renovare pentru ca lucrurile merg foarte greu. Avem cateva puncte la care ne-am impotmolit si din cauza carora nu putem progresa.

Dar simt nevoia sa mai scriu despre evolutia lucrarilor, ca sa ma incurajez, desigur!

Si folosesc prilejul pentru a spicui cateva observatii despre decorarea camerelor, despre cum vreau sa aplic ce am citit in domeniu.

Biblioteca a suferit doar mici imbunatatiri pe care le-am enumerat aici.

In schimb, holul de la intrare va deveni o camera in sine, nu doar un simplu loc de trecere, ca pana acum.

E uimitor cum puterea obisnuintei ne face sa ignoram lucrurile care nu mai merg bine sau sa trecem pe langa obiecte fara sa le mai vedem si sa nu observam ca nu-si mai au rostul in locul in care se afla. In hol nimic nu parea stabil si de aceea a fost usor de decis sa duc mobilele in alta parte. Iar masa care, odata, reprezenta sufrageria noastra a revenit aici.

 

renovare hol

 

O renovare inseamna o privire proaspata asupra a ceea ce ne inconjoara, o reinnoire pentru a imbunatati mediul in care traim zi de zi.

Am privit camera din mai multe unghiuri pentru ca din orice loc trebuia sa spuna ceva, sa creeze o emotie placuta.

Daca nu mi-a placut ce am vazut, inseamna ca trebuia sa elimin unele si sa adaug alte mobile sau obiecte decorative.

Dar nu trebuie graba la achizitionarea unui lucru nou: trebuie cantarit ce piese scumpe, de calitate, trebuie cumparate (doar cateva; uneori ajunge una singura), iar restul pot fi lucruri obisnuite. O piesa de calitate superioara va ridica nivelul intregului spatiu.

Balansarea aceasta intre cele doua categorii reprezinta, de fapt, provocarea unui design reusit.

Nu va ganditi ca in alte tari sau peste ocean, ca sa evoc cea mai bogata tara, lucrurile stau altfel! Oamenii care muncesc din greu, chiar daca sunt bogati, nu vor sa arunce cu banii pe fereastra. Vor solutii sa traiasca bine si frumos, iar cu surplusul ramas sa isi dezvolte hobby-urile sau sa il lase urmasilor.

Obiectul acesta deosebit, de multe ori, reprezinta punctul focal al unei camere. El trebuie sa capteze privirea, celelalte lucruri fiind adiacente. Daca toate obiectele (sau mare parte) devin puncte de atractie, efectul vizual va fi o devalmasie.

Inca mai caut acel ceva in cazul bibliotecii: lustra, vasul cu flori si tablourile isi fac concurenta si nu pare sa castige nimeni premiul.

 

renovare biblioteca

 

Fiecare camera trebuie sa aiba propriul punct de atractie, iar cel mai bine este sa fie vizibil de cum intri in ea. Uneori nu un obiect, ci un grup bine individualizat, ca de exemplu colectii personale bine aranjate, poate juca acest rol.

Si exact acest aspect trebuie sa individualizeze o casa, caci nimic nu o poate face mai bine decat colectiile pe care le strangem cu pasiune. (Baiatul meu spune ca mie imi ia cel mai usor cadouri pentru ca am o sumedenie de hobby-uri; niciodata in impas de idei, nu?)

Colectia de carti a fost mereu vedeta in casa. Totusi, cu peretii acoperiti de volume, este nevoie de un obiect “ancora”, ceva frapant, care sa atraga privirea si sa potenteze intreg ansamblul.

 

In alta perspectiva, vazuta din hol, biblioteca apare ca un tablou fara rama. Se vede cum, pe langa plinta usilor (care lipseste inca), in dreapta, stanga si chiar deasupra lor, trebuie adaugate piese de mobilier, oglinzi, tablouri, alte decoratiuni.

 

renovare hol

 

Aceasta este provocarea!

Nuanta aleasa pentru pereti, Birch Patina de la Kraft, este neutra si permite adaugarea altor culori in decorarea holului, in functie de preferinte.

O modalitate buna este aducerea de mostre de culoare pentru a vedea ce merge cel mai bine.

Si florile ne pot inspira in alegerile pe care le vom face, nu?

 

renovare hol

 

Ce dimensiuni ar trebui sa aiba toate aceste obiecte?

Unele, care par mici in magazin, odata aduse in casa pot arata enorme, altele, cu dimensiuni rezonabile acolo, acasa se pot dovedi insignifiante.

Citesc multe bloguri ale decoratorilor care isi aranjeaza casele si unii au taria sa arate si greselile pe care le fac. Nu de putine ori acestia sunt suparati ca au cumparat lucruri care nu se potrivesc deloc ambiantei sau dimensiunilor propriului camin.

Deci se intampla si la case mai mari!

Am citit si apoi am luat obiceiul sa fac machete (sau urme) in marime naturala (din hartie, carton) pentru ceea ce vreau sa cumpar sau sa construiesc. Este un sistem care te salveaza de multe ori, pot s-o spun!

Iata cum am hotarat configuratia rafturilor catre living: cu fasii de carton taiate si lipite pe perete!

 

renovare hol

 

Am stat mult timp cu ele asa, agatate, ca sa ma conving ca am ales cea mai buna solutie. Acum, rafturile comandate si aduse acasa deja de cateva luni stau stivuite si asteapta sa fie montate. Eu de-abia astept sa le vad pe pozitie, sa vad daca arata tot atat de bine ca in imaginatia mea si, mai ales, sa le decorez!

 

Holul de la intrare este foarte mare si am de gand sa ii adaug obiecte supradimensionate voit, pentru un impact mai mare: oglinzi, lumini in straturi, elemente surpriza.

Dar va fi totodata un loc functional, pentru ca altfel nu as mai fi stil organizat!

In final, as vrea sa spun ca trebuie sa ascultam de simtul masurii, sa cream un loc confortabil, care sa ni se potriveasca, sa arate bine, daca se poate sa si surprinda putin, cat sa ne lase pe fata un zambet fericit de cate ori pasim in el.

 

2 Comments
  1. Urmăresc cu interes postările despre renovare! Și eu am în plan, dar nu am curaj. Mi-ar prinde bine câteva situri de amenajări interioare. Spor și inspirație va doresc!

    • Cel mai bun site pe care il cunosc este houzz. Se vrea, de fapt, un ajutor si un intermediar intre firme si clienti pentru a-i ajuta pe cei din urma sa construiasca sau sa renoveze case.
      Eu voi scrie in amanunt despre renovare atunci cand voi termina cate o etapa.
      In privinta inceperii unei atare actiuni, stiu ca e nevoie de curaj. E greu sa iti vezi casa invadata si plina de moloz. Sper sa gasesti resursele de a face pasul acesta; pentru satisfactiile ulterioare merita!

Leave a Reply