Am ajuns sa prepar o sarlota (sau charlotte – mi se pare mai potrivit sa ii scriu numele original) prin intalnirea mai multor motive:
– am cumparat o forma speciala pentru ea si am vrut sa o incerc cat mai degraba;
– am gasit niste piscoturi frantuzesti la Lidl de la firma Duc De Coeur care m-au fermecat; de mult timp nu am mai mancat ceva atat de bun de cumparat;
– si, cel mai important, am o disputa cu baiatul meu care a repudiat bucataria frantuzeasca pe motiv ca e prea complicata, cere prea mult timp si depinde de prea multe variabile (de dispozitia personala, de temperatura si umiditatea bucatariei, de pozitia lunii de pe cer etc. etc. etc.)
Stiu ca e complicata.
Stiu ca un mic amanunt poate ruina o mancare.
Stiu ca cere mult timp.
…Si asta m-a ambitionat.
Am cautat retete pe internet (am constatat ca e foarte greu sa gasesti ceva potrivit) si voi incerca mai multe variante de charlotte. Voi detalia modul de preparare, cu toate secretele pe care le cunosc pentru a reusi (puteti adauga la comentarii trucuri pe care le-am pierdut din vedere).
PRIMA RETETA: Charlotte cu ciocolata alba
Ingrediente pentru crema cu sodou (cea pe care o folosesc la inghetata de vanilie si lapte de pasare):
* 250 ml lapte
* 3 galbenusuri
* 50 g zahar pudra
si in plus:
* 200 g ciocolata alba de buna calitate (de preferat cu min. 40% unt de cacao), plus 50 g pentru decor, rasa pe razatoare
* 1 plic cu gelatina alba (10 g), pusa in apa dupa indicatiile de pe pachet
* 250 ml frisca
* 20 piscoturi frantuzesti (biscuits à la cuillère); sunt mai moi decat savoiardi
* 300 g fructe de padure (ideal ar fi proaspete, dar eu am folosit congelate).
Ustensile:
* 2 castroane metalice cu fund rotunjit
* termometru de bucatarie (daca vreti sa nu dati gres cu crema fiarta).
Mod de preparare
Se bat, intr-un castron metalic, galbenusurile cu zaharul pana se albesc, apoi se toarna peste ele laptele incalzit bine si se aseaza pe o oala cu apa fierbinte (metoda bain-marie), amestecand continuu pana crema se ingroasa. Trebuie batut cu telul insistand pe fundul castronului, astfel incat crema sa nu faca cocoloase si nu trebuie in niciun caz sa dea in clocot pentru ca se va branzi. E gata cand spatele unei linguri de lemn ridicate din crema ramane glasata. Sau…
As fi vrut sa fac o fotografie cu aceasta etapa, dar eram singura acasa si cu o mana amestecam, iar cu cealalta tineam un termometru imersat in crema. Temperatura acesteia crestea rapid in fiecare secunda si nu trebuia sa depaseasca 84ºC, moment in care exista riscul sa se taie.
Cand am ajuns pe la 80ºC am inchis focul, temperatura si-a mai domolit avantul, dar a continuat sa creasca usor. La 82ºC am dat castronul jos de pe apa fierbinte si crema era deja legata, fina si onctuoasa. Touché!
Imediat se toarna peste ciocolata rasa si se amesteca energic in continuare. Ciocolata se va topi repede in masa fierbinte a cremei.
Gelatina lasata in circa 100 ml apa rece sa se inmoaie se pune la foc foarte mic si se amesteca pentru ca granulele sa se topeasca, (atentie sa nu dea in clocot, pentru ca isi pierde proprietatile!) se ia de pe foc si se racoreste amestecand sa se grabeasca procesul de racire, apoi se adauga in crema amestecand repede cu telul.
Se lasa sa se raceasca.
Acum este momentul sa se bata frisca si, cand crema s-a racorit, se incorporeaza in ea.
Aici este un punct in care trebuie sa urmariti cu atentie crema. Nu asteptati sa se raceasca prea mult pentru ca riscati sa se intareasca in forma din cauza gelatinei. Dar nu trebuie sa fie nici prea calda. Cert e ca am gasit momentul optim in care sa le combin. Totul a fost in regula. Niciun incident.
Acum se pregateste forma de charlotte. Piscoturile se aseaza pe peretii acesteia, unul langa altul si cu partea bombata spre exterior, iar cateva bucati se rup pentru a tapeta tot fundul vasului. Eu m-am folosit de doua bucati de carton pentru a forta piscoturile sa stea pe loc.
Nu va grabiti sa turnati crema in forma. Trebuie sa asteptati ceva timp, pana observati ca nu mai curge si, atunci cand o luati cu lingura, tinde sa-si pastreze forma. Daca e prea moale, se va scurge printre biscuiti, avand tendinta sa ocupe tot vasul.
Umplerea se face in doua etape: pana la jumatatea vasului, se presara un strat de fructe de padure, se tine la frigider un sfert de ora, apoi se toarna restul cremei.
In final se decoreaza cu ciocolata rasa ramasa si cu fructe de padure.
Se acopera cu folie si se tine la frigider peste noapte sau macar cateva ore bune.
Pentru prezentare:
Se introduce putin partea de jos a vasului in apa calda, se aseaza o farfurie pe vas (eu am asezat-o in interiorul vasului, direct pe prajitura) si se rastoarna pe ea, apoi, imediat se mai intoarce o data pe o alta farfurie.
Decorul se poate pune si acum, dar, chiar daca va pica putina ciocolata si cateva fructe, cred ca e mai bine sa fie decorat de la bun inceput.
Nota finala o da o funda care inconjoara coroana de piscoturi. Pentru ca suntem in perioada martisorului, m-am conformat!
La aceasta prajitura sunt cateva incercari de trecut, recunosc, dar le-am trecut cu bine pe toate si rezultatul a fost savuros!
Deocamdata e reteta de charlotte care a luat locul 1 din 1 🙂
Am o banuiala, insa, ca va mai ramane pe acest loc si dupa alte incercari de charlotte clasice sau mai inovative.
P.S. Hai sa mai facem o incercare de Party Blog!
Vreau sa cumpar softul, dar daca nu ne strangem mai multi, voi mai astepta. De ce e utila o astfel de intalnire: voi explica; poate mai clar acum.
Un blogger care vrea sa participe la Party Blog isi va anunta intentia la sfarsitul articolului sau. Ceva de genul: saptamana aceasta particip la Blog Party aici (si da link-ul catre Party Blog). O parte din cititorii sai vor fi, poate, curiosi, vor intra si vor da de multe alte link-uri catre alte bloguri participante. Daca ii vor atrage fotografia sau titlul link-urilor, vor intra pe blogurile respective. In felul acesta este posibil ca multora sa le creasca vizibilitatea.
Articolele trebuie sa fie despre casa, gradina, familie, sanatate. Nu trebuie sa fie din domenii similare cu articolul de mai sus.
Din partea mea, eu as participa la o astfel de intalnire, daca as sti ca exista la noi in tara. Daca cineva face deja un Blog Party, va rog sa imi dati de veste!
Cu softul potrivit, intrarea se va face de catre fiecare, fotografiile vor fi frumos aliniate, va arata bine. In America este modalitatea in care s-a dezvoltat o retea extraordinara.
Pana sa-l cumpar insa, as vrea sa stiu daca exista disponibilitate. Va rog sa imi lasati link-uri de la articole mai vechi sau mai noi, pe care le gasiti relevante, cu fotografii frumoase. (Ne place sau nu, sa stiti ca o fotografie poate determina un clic. Rugamintea mea este ca aceasta sa va apartina).
E randul vostru!
Decobrico: Activitati copii – Margele de calcat
Gabriela, arata foarte bine charlotta, eu nu ma impac deloc cu ciocolata alba (mi se pare cumva impotriva firii) dar o sa caut acum de-asta de care ai folosit tu, sa ii mai dau o sansa. 🙂
Altfel, confirm ca eu particip cu placere la Blog Party – si abia astept sa cunosc (si sa spun mai departe) (despre) bloguri noi pe temele astea.
Noua, acasa, ne place si cea alba; am incercat toate variantele posibile pe care le-am gasit pe piata.
A iesit foarte buna charlotta, dar nu cred ca e vreo problema sa pui ciocolata neagra. Risca o varianta noua 🙂
Sa-mi spui cu ce articol vrei sa participi, Manu, titlul sau link-ul.
uite unul nou-nout, nici nu stiu daca se potriveste cu ce cauti pentru Blog Party, daca nu, nu-i bai! 🙂
http://www.decobrico.ro/blog/2016/03/activitati-copii-introducere-si-margele-de-calcat/
Sa speram ca sparg gheata si capata mai multa lume curaj! 🙂
Mersi, Manu, am citit articolul si este foarte potrivit!
Pe Dulce casa sustine Irina astfel de petrceceri cu bloguri… e mai greu la iceput pana se formeaza o retea.