Este extraordinar de usor sa faci bomboane imbracate in ciocolata daca stii cateva mici secrete.
Etapa I
Stabilesti mai intai ce vrei sa folosesti ca baza (interiorul): marzipan, ganache, bilute din cozonac faramitat amestecat cu lapte, pandispan sau alte prajiturele taiate foarte mici (caz in care produsul final nu mai este bomboana, ci o miniprajitura – petit fours).
Eu am avut cumparat marzipan si l-am folosit pe acesta. Daca va hotarati sa-l achizitionati, uitati-va pe eticheta la continutul de migdale. Cu cat acesta este mai mare, cu atat va fi mai scump, dar si mai bun. Voi incerca sa fac si in casa, poate nu este atat de greu. In orice caz, i-am adaugat fructe uscate si prajite usor in cuptor (fistic, caju, migdale), in mijloc am pus bucati mai mari si am inglobat in rest bucati mai mici faramitate.
Pentru ca se apropie Valentines Day si vreau sa le dau cadou copiilor, m-am ajutat de o forma de silicon ca sa le fac inimioare.
Etapa a II-a
Ciocolata cu care se imbraca bomboanele este una speciala, ciocolata pentru decorare (couverture chocolate), cu continut mare de cacao (eu o cumpar de la Lidl si se numeste Fin Carré). Are compozitia pregatita deja (raportul optim intre cacao, unt de cacao si alte ingrediente). Daca nu vreti sa folositi ciocolata speciala, incercati oricum cu una cu minim 30% cacao si adaugati putin unt ca sa ii dati consistenta necesara. Se gasesc multe retete care sa va ajute. Dar cu ciocolata speciala nu va mai complicati.
Aceasta se rupe in bucati si se aseaza la bain-Marie. INTOTDEAUNA ciocolata se va aseza intr-un vas de ceramica, nu unul metalic. In lipsa unuia special, eu pun un castron pe o cratita mica al carei nivel de apa sa nu atinga fundul acestuia. Cand ciocolata se inmoaie, se iau vasele de pe foc. In fotografie nu se vede, dar am pastrat castronul pe cratita cu apa pentru a mentine ciocolata calda.
Bomboanele se iau cu ajutorul unei scobitori, se dau prin ciocolata, se scurg de exces si se aseaza pe un gratar.
Acum se pot decora dupa preferinte. In final, gratarul se pune la rece.
Iar daca a ramas glazura nefolosita, e momentul pentru o alta specialitate frantuzeasca: puneti cate o lingura de ciocolata pe hartie de pergament, presarati pe banutii rezultati fructe uscate sau confiate si iata ce repede ati preparat mendiants!
Sau realizati figurine pe care le veti folosi la alte prajituri sau torturi, asa cum am facut de Craciun cu acesti braduti cu care am ornat o crema de cacao si frisca, atunci cand mi-a ramas compozitie de la reteta respectiva.
In scurt timp glazura se intareste si bomboanele sunt gata de mancat!
Pentru aspect, se pot aseza in cosulete individuale speciale.
Bomboanele se armonizeaza cu suportul de prajituri de la Silea, o amintire frumoasa dintr-o excursie de acum cativa ani.
Reteta pare acum complicata din cauza explicatiilor amanuntite privind ingredientele si metodele folosite.
Dar, pe scurt, ea ar arata asa:
1. Se fac bilute sau alte figurine din marzipan sau alta baza pentru bomboane, dupa dorinta.
2. Se imbraca in ciocolata “couverture” topita la bain-Marie.
3. Se dau la rece.
Pofta buna!
Alte retete de bomboane: Bomboane de portocala, Bomboane de ciocolata.
Alta surpriza pentru Valentines Day: Inimi dulci pentru sarbatorile ce vor veni.
arata, ca de obicei, foarte bine! Am o curiozitate insa – de ce topesti ciocolata in vas de ceramica? Intreb pentru ca eu mi-am luat special pentru asta un …ceva din inox, cu fundul rotund, maner si V d-ala sa poti sa torni daca vrei si un fel de agatatoare care sa il tina stabil pe marginea vasului cu apa si chiar eram incantata de el. Deci care e secretul la vasul de ceramica? 🙂
Este un sfat bazat pe propria experienta. Vasele metalice, chiar folosite in sistemul bain-marie, au conductivitate termica mare si ciocolata, care este destul de pretentioasa la lucrat, se intareste repede, se coace (poate deveni granuloasa) si se lipeste pe peretii vasului.
Cu un vas de ceramica lucrurile sunt mai usoare datorita transferului termic mic; acesta permite o topire mai “dulce” a ciocolatei si o temperatura cat de cat uniforma pe timpul manevrarii ei. De aceea am scris ca vasul trebuie sa ramana pe cratita cu apa calda si dupa ce il luam de pe foc.
E posibil ca vasul tau sa aiba o constructie speciala (pereti dubli umpluti cu ceva), asa incat sa imite comportamentul unui vas de ceramica. Si observ ca are fundul rotunjit, ceea ce este o alta observatie buna pentru cazul nostru.
Eu nu am un vas special pentru bain-marie (desi am vazut niste exemplare minunate, dar foarte scumpe!) si de aceea fac ceva ad-hoc.
Sper ca nu te-a plictisit raspunsul meu lung.
Fascinant articol, parca e din povesti 🙂
Oare cand o sa am si eu un cap linistit, sa ma pot ocupa cu chef si de asa ceva?
Bravo tie, mie asta mi se pare o performanta culinara.
Mersi, Cristina, e o poveste dintr-o casa in renovare 🙂
Iar faptul ca pare totul atat de simplu se datoreaza organizarii bucatariei 😉
Cind le degustam?
Portia aceasta a luat drumul Bucurestiului, dar am in plan inca o serie peste o saptamana. Le vom degusta impreuna!
Ce bine arată!
Multumesc, Alexandra, pentru apreciere si pentru vizita!
Mi-ai facut o pofta, ma duc acasa sa fac si io ca am un pachet de martipan in frigider 🙂 Ce bine arata!
Se fac foarte usor. Pofta buna!