Acesta este inceputul!

Daca ati mai citit blogul meu, stiti ca ma chinui de aproape un an sa pornesc renovarea casei (plus a gradinii).

Dupa 15 ani de locuit aici, era cazul sa incep repararea si reamenajarea lor.

Casa mea nu a fost un muzeu. A fost folosita din greu; am asemanat-o de multe ori cu o fabrica – aici s-a facut mancare, s-a spalat; s-a lucrat. Uneori, cand porneam echipamentele din gospodarie rand pe rand aveam senzatia ca totul in jurul meu turuie ca un motor urias. Aici au fost petreceri, copiii si-au chemat mereu prietenii, au fost caini care au ocupat teritoriul.

O casa folosita din greu si foarte mult iubita. Pentru ca aici a fost (si mai este) un camin cald pentru multe suflete.

Acum voi incepe transformari mari in structura spatiilor si in decorarea lor. Le voi pregati pentru alte provocari.

Ramanem cu amintiri minunate, dar trebuie sa privim spre viitor.

Si acesta va fi un serial cu foarte multe articole, in care voi da explicatii pe masura experientei personale. Nu spun ca vor fi musai de urmat; intotdeauna e nevoie de mai multe pareri. Dar voi pune in practica invatatura si experienta acumulate si vreau sa le impartasesc. (Si, de ce nu? sa va cer parerea cand ajung intr-un impas).

Rezultatele trebuie sa multumeasca in primul rand familia mea, dar sper sa fie apreciate si de cititori.

Casa este construita cu materiale care se gaseau in acea perioada. Am tinut sa fie din caramida, cu acoperis din tigla Bramac, sa aiba geamuri termopane (am prins inceputurile termopanului, dar acesta este un subiect care va fi dezvoltat separat).

Renovarea se va face pe etape si cred ca se va desfasura cam in trei ani. Am deja clare fazele.

Voi folosi o strategie pe care am promis-o copiilor: intai termin de aranjat complet camerele in lucru si apoi trec la urmatoarea etapa.

Etapa 1 va cuprinde holurile, biblioteca si casa scarii.

Asa arata holul de la intrare acum 15 ani, cand ne-am mutat aici. Este bradul de la primul Craciun in casa noua.

 

craciun

 

Dupa canapeaua din spatele lui se zareste o draperie; dupa ea era… dressingul. Era plin de haine si de cutii (cand ne-am mutat am umplut o suta si ceva; erau numerotate si intr-un caiet scrisesem ce am in fiecare). Nu ma intrebati cum aveam apartamentul inaintea mutarii! Imi pare rau ca nu am facut fotografii, am doar in memorie peretii de cutii si norocul meu a fost ca aveam trei balcoane mari inchise in care am stocat parte din ele. Cutiile au fost desfacute toate abia dupa un an, cand am terminat de amenajat etajul si mansarda.

Asa arata holul acum.

 

renovare

 

Casa scarii va arata altfel si ea.

 

renovare

 

Vederea spre bucatarie:

 

renovare

 

Am aratat-o prima data aici, cand am inceput sa scriu despre organizarea bucatariei:

 

bucatarie

 

Vederea spre biblioteca.

 

renovare

 

Nu am scos cartile din rafturi, dar le-am protejat cat am putut de bine cu folii speciale; era foarte complicat sa le asez altundeva pe categorii. Voi avea insa mult de munca la curatenia de dupa zagravit: va trebui sa le scot pe toate si sa le scutur de praf.

 

renovare

 

E foarte greu zilele acestea pentru ca este afectata practic toata casa: casa scarii duce din subsol pana in mansarda. Dar la urmatoarele etape zonele de lucru vor fi izolate de restul locuintei.

Voi detalia procesul amenajarii lor.

De abia astept sa incep! Stati aproape!

 

10 Comments
 1. Buna, citesc cu drag fiecare postare si mereu arunc un ochi sa vad daca ai mai postat ceva.Iti doresc putere si mai ales rabdare cu renovarea casei.Nu este deloc usor, multa munca, bani … si nervi. Sa auzim de bine …

 2. Buna, Maria, multumesc pentru incurajari!
  Nu e usor, nu e ieftin, atata doar ca am prins curaj pornind de la ideea de a integra totul in ceea ce urmaresc sa dezvolt in urmatoarea perioada.

 3. Spor la reamenajare! Sunt convinsa ca la final totul va fi extraordinar! Sunteti o fire creativa si plina de energie! Va voi urmari, stiind ca voi avea multe de invatat din experienta dvs.

  • Multumesc, Cati! Sper, la randul meu, ca se va ridica totul la nivelul asteptarilor!

 4. Gabico , stiu ca ai curaj nu gluma sa te apuci de o renovare de asemenea anvergura pe gerurile astea. Dar zice ca se incalzeste de marti asa ca abia astept primul episod. Te pup si spor la treaba. 🙂

  • Da, imi zic si cei de acasa la fel 🙂 Dar trebuia sa trec de etapa asta ca de ea se leaga multe.
   Multumesc pentru urari!

 5. Imi place cum ai scris despre casa si sufletul ei- a fost buna cu voi si acum e randul ei sa primeasca atentie si ingrijire.
  Foarte frumos. Spor pentru toate proiectele tale!

 6. Zau ca te invidiez! Ai pornit cu curaj si determinare, iar rezultatele se vor vedea, cu siguranta!
  Eu sunt la faza in care constat ca e tot mai necesar sa pornesc operatiunea (incredibil, deja au trecut 10 ani de cand ne-am mutat si miroseau toate a proaspat si-a nou) si-mi tot fac curaj, si-mi tot repet ca e musai…
  Da’ asa nu-mi vine…

  • Iar la mine au trecut deja 15! Nu se mai putea! Trebuia sa iau taurul de coarne!
   Stiu ca e greu, Laura, pana iei hotararea si pot sa confirm ca e groaznic cu oameni prin casa, cu praf si mizerie, simteam ca nu mai pot, dar trebuie de multe ori in viata ca mai intai sa fie rau ca apoi sa fie bine.

Leave a Reply