Pentru ca obiceiul de a nu arunca, in general, lucruri isi intinde influenta in cele mai neasteptate aspecte ale vietii, am ajuns azi sa vorbesc despre sapun.
Este foarte simplu ca din bucati ramase sa faci calupuri noi de sapun si nici nu te mustra constiinta renuntand sa-l intrebuintezi cand nu mai este comod de folosit.
Dupa cateva cautari de metode pe internet si cateva incercari, am si sfaturi de dat. Nu imi place sa scriu fara sa verific chiar eu valabilitatea metodelor gasite, desi ma lovesc de acest obicei pe net, obicei care perpetueaza si disemineaza informatii eronate.
Deci, pe scurt:
1. Bucatelele de sapun se faramiteaza cu un cutit. Daca raman intregi, nu se vor topi complet oricat ar sta pe foc.
2. Se pun intr-o oala la Bain-Marie. Eu am obiceiul sa fac masuratori si asa am procedat si acum: mi se pare buna proportia 2:1 sapun/apa. Cand am adaugat ulei de masline (e drept, cam mult), sapunul meu fiind deja onctuos, nu s-a inchegat prea bine. Puteti incerca sa turnati doar vreo 10-20ml la 500 g sapun.
3. Se fierbe initial la foc foarte mic, astfel incat sapunul sa se topeasca incet. Cand s-a format pasta, se poate mari focul pentru a se accelera procesul. In orice caz, nu trebuie sa va grabiti, lasati topirea sa decurga lent si amestecati cu o spatula de lemn din cand in cand.
4. Eu am avut sapun de mai multe culori, dar, in final, pasta a devenit alba. Am lasat-o alba sau am colorat-o cu colorant alimentar.
5. Cand se topeste aproape complet (mai raman unele bucatele foarte mici), se toarna in forme in prealabil unse cu putin ulei. Desi am adaugat o fotografie sa vedeti cum arata pasta alba, NU adaugati flori de lavanda sau coaja de lamaie si portocala. Se innegresc si arata urat dupa cateva zile. Mai bine adaugati cateva picaturi de ulei esential.
6. Dupa 24 de ore se scot din forme. Aici aveti sapun colorat cu o combinatie de rosu si albastru si nu e prea reusita. Voi mai incerca, dar cu o singura culoare sau il voi lasa alb.
In fotografia de mai sus am acelasi sapun, Dove, in cele doua variante: cumparat si preparat de mine!
Foarte interesant.Si ce sapunele frumoase ai facut!
La multi ani!!!O primavara calda plin ade zambete si bucurii!!!
PS:O sa incerc si eu…poate-mi ies si mie.
La multi ani! O primavara senina iti doresc si eu!
Ti-a iesit foarte frumos sapunelul ! Si eu fac sapun cap coada dar si din bucati ramase. Eu dau bucatelele de sapun prin razatoarea cu gauri/dinti mici ca se topeste mai repede, in loc de apa uneori pun suc de morcov care coloreaza frumos sau il las alb, ulei pun de migdale dulci si bineinteles ulei esential dupa preferinte.
Bine ai venit pe blog!
Multumesc pentru aprecieri si te mai astept!
Bună. Faci săpunul cap coada cu ulei? Eu as vrea sa încerc cu ulei de plante medicinale dar pana acum am tot dat-o în bara. Poți sa ma ajuți cu o reteta?