O transformare a interiorului poate fi dramatica, spectaculoasa, cu un santier mare desfasurat pe saptamani sau luni sau se poate petrece in pasi mici, cu bani putini si cu proiecte de weekend sau de doar o dupa-amiaza.
Ambele modalitati sunt viabile si este preferabil sa se imbine.
Cat se aduna banii si curajul de a face modificari semnificative, micile proiecte creeaza legatura dintre noi si caminul nostru si ne fac sa visam la metamorfoze mai interesante ale sale. Apoi, doar santierele marete de la A la Z nu fac dintr-o casa un camin. Fara micile amenajari si innoiri facute cu mainile noastre, casa ar fi ca un muzeu si nu ni s-ar lipi de suflet. Iar renovarile curente pentru a ascunde un desen al copilului aici, o zgarietura a catelului acolo, ar trebui sa ne umple inima de bucurie pentru ca, iata, castelul nostru este locuit de cei dragi noua.
Cand ma gandesc la apartamentul pe care l-am lasat cu ani in urma, mutandu-ma la casa, singurul lucru de care imi pare rau de acolo este tocul pe care scrijeleam in fiecare an inaltimea copiilor. Era un adevarat ceremonial la care participa toata familia. Nu stiu de ce nu am rupt tocul si nu l-am luat acasa, ca marturie a unui trecut atat de simplu si fericit.
Amenajarile casei ar fi, dupa modelul expus mai sus, ca o cursa in care alergarile alterneaza cu mersul si, de ce nu? – cu odihna, pentru ca este nevoie de perioade de relaxare si de tihna, in care sa ne bucuram de micile si marile realizari.
In casa la mine, daca nu pot face modificari mari, fiti siguri ca le fac pe cele mici: schimb mobile, asez flori, modific interioarele sertarelor, astern alte fete de masa, atarn tablouri, vopsesc o suprafata, probez vase in ipostaze noi. Ideea e ca azi-ul sa fie un pic mai bun decat ieri-ul si imi imaginez mainele care, sper, va insemna o experienta si mai interesanta.
Voi prezenta periodic astfel de mici proiecte si incep astazi cu unul mai ciudat, dar chiar daca nu va regasiti gustul in ceea ce vedeti in aceste postari, macar ideile care izvorasc din ele sper sa va fie de folos. Caci nu neaparat copierea, ci starnirea imaginatiei este vizata la parcurgerea fotografiilor cu interioare.
Iar Pinterestul este o scoala a imaginatiei si acolo am aflat ca nu trebuie sa cumperi tapet pentru pereti si nu exista limita cand vrei sa acoperi o suprafata goala.
In frumoasa mea biblioteca am carti pe care le iubesc nespus, iar pe celelalte oricum le respect si de aceea a fost printre primele camere pe care le-am mobilat. Am vrut sa fie un interior clasic si elegant, asa mi s-a parut potrivit pentru ele atunci. Chiar eu am proiectat dulapurile si le-am realizat din scanduri la cineva, iar aspectul de mobila plina l-am dat acoperind peretii cu o vopsea pe baza de apa cu pigment in culoarea lemnului. Pentru fotolii am gasit o oferta nesperata, iar covorul este primit de la mama. Clasic, clasic, clasic.
Toate celelalte accesorii au fost luate ca accente de eleganta. Pe lustra am dat foarte multi bani, dar am vrut sa aiba aspectul de lucru vechi si solid, iar tablourile sunt primite de la matusa mea; eu doar le-am inramat.
Am fotografiat lustra si se vede ca tavanul nud nu arata extraordinar.
Ideea trasnita mi-a fost sugerata, asa cum spuneam mai sus, de Pinterest.
Am acasa o multime de desene si fotografii pastrate si printre ele am gasit niste harti vechi ale tarii, luate dintr-o agenda, cred. Ce ar fi sa le expun, mi-am zis, dar nu asezate cuminti in rame de tablou, ci lipite direct pe perete?
Asa am hotarat ca lustra din biblioteca nu va mai fi eleganta si rece, ci isi va trimite luminile catre aceste imagini.
Mai intai am prins hartile cu banda adeziva, ca sa vad cum arata. Le-am lasat mai multe zile si le-am tot privit, am cerut parerea altora din familie si m-am obisnuit cu gandul ca schimb aspectul camerei!
Pentru ca este extrem de greu sa lucrezi direct pe tavan, asamblarea hartilor am facut-o pe masa, fixandu-le pe o coala mare, apoi le-am dat luciu cu Mod Podge.
Am taiat coala ca sa poate cuprinde lustra si am lipit-o pe tavan cu un adeziv tip aracet. Este nevoie neaparat de doi oameni si de doua scari pentru a lucra bine. Se mai vad niste neregularitati, cu toate ca ne-am straduit sa eliminam bulele de aer, presand cu o carpa hartia.
In final, am dat o nota de finisare lipind pe margine lamele in culoarea mobilei (mi-au ramas de la transperante).
Tema hartilor se va regasi si in alt moduri in biblioteca.
wow – e spectaculos! Imi place mult lustra si incadrata acum asa cu harti, are si mai mult farmec! Sunt curioasa sa vad continuarea – harti vechi in proiecte noi! 🙂
Multumesc, Manu, voi continua! 🙂
da, ingenios intr-adevar, cred ca numai tu puteai sa duci la bun sfarsit asa o operatiune migaloasa, dar ti-a iesit foarte fain.
imi place si ca ai biblioteca acasa, in sensul de camera destinata cartilor.
La apartament aveam carti peste tot, inclusiv in cutii, ca nu mai aveam loc de ele. La casa am fost hotarata sa le pregatesc o camera a lor.
Nu a fost chiar atat de migaloasa pe cat pare, dar tot mi-a luat ceva timp pana sa ma hotarasc sa lipesc hartiile pe tavan! Iti multumesc ca ma citesti si pentru aprecieri!
Foarte frumos si ingenios!!!Imi place mult!!!
Kisses from Greece!!!
Merci, Lela! O saptamana superba iti doresc!
Wow, pur si simplu superb. Si sufrageria noastra are tema “Travel”, chiar avem o harta pe perete cu stegulete pini pe unde am umblat si am mai multe idei pentru a pune in valoare pasiunea noastra, calatoriile. Eu ma gandeam sa fac decoupage pe abajururile lustrei, dar ma temeam ca nu va mai fi la fel de luminos, ideea asta este foarte ingenioasa 🙂
Si eu am acelasi principiu, cu mici proiecte, casa se transforma in camin, elimini monotonia, nu te plictisesti si mai ales timp de calitate petrecut impreuna mesterind 🙂
Sunt sigura ca ai ce arata din proiectele tale! Le astept cu nerabdare!
Ai dreptate, casa e in continua schimbare si ar fi plictisitor daca nu ar fi asa 🙂 Arata bine si daca o sa adaugi si alte amanunte cu harti, va fi perfect.
Multumesc, Dani! Voi incerca!
Arata grozav,parca esti intr-un castel.
Acasa la parinti tata a montat pe tavan farfurii ceramice populare.
Daca stai sa te gandesti,asa cum punem diverse pe pereti,de ce nu si pe tavan.
Oricum,ce ai mesterit este superb.
Astept sa vad si altele asemenea.
Numai bine!
Am vazut farfurii fixate pe grinzi si arata foarte bine. Daca sunt fixate cu fata in jos, ma gandesc ca sunt spectaculoase!
Multumesc de vizita si comentariu si te mai astept!