Nu voi spune ceva extraordinar despre ce ati putea face acasa in februarie; doar cateva sugestii pentru a aranja hartiile. Este un articol plictisitor, cu fotografii banale, (am considerat ca e bine sa le postez pentru ca o fotografie este, totusi, mai expresiva).

Dintotdeauna, a gasi o hartie a fost o problema importanta 😉

 

“Barbate, trebuie sa fie in casa; dracul n-a venit sa le ia!”

 

Ei, a gasi o hartie anume, un act, este si azi la fel de important si e util ca toate lucrurile sa stea in locuri destinate lor, sortate, aranjate, etichetate.

Pentru ca la mine, in aceasta luna, cuvantul de baza e: ordine, ordine, ordine. Si cum in bucatarie, asa cum ati vazut in seria de articole despre sertare aici si aici si aici, toate lucrurile sunt la locul lor si nu exista riscul unei dezordini cat de mici, daca in dressing lucrurile se mai ravasesc putin, doar putin, si ordinea este restabilita repede, nu la fel se intampla cu hartiile de tot felul care par sa inunde casa. Da, am prea multe carti, reviste, prospecte, acte, schite, desene, ilustrate, fotografii; si problema este ca nu prea vreau sa arunc nimic.

Am scris cu ceva timp in urma despre cum tin tipariturile sub control: aici.

Dadeam solutii pentru:

♦  Hartiile de sanatate (retete, analize, radiografii) care stau bine in dosare mari, eventual organizate in interior pe ani sau pe tipuri de analize. Nu apare in poza, dar pe fiecare dosar este numele unui membru al familiei (inclusiv necuvantatoare!)

sanatate

 

♦ Manualele de utilizare ale obiectelor din casa (cele sase cutii vor deveni, probabil, zece – luna aceasta le voi lua la mana si voi reimparti categoriile). Despre cum le-am etichetat am scris aici.

 

manuale de utilizare

etichete

 

♦ Facturile de utilitati (cu contractele aferente) si actele de banca, pe categorii, in folii.

 

acte, facturi

 

♦ Facturile si bonurile fiscale ale cumparaturilor zilnice (ma amuza loteria actuala). Am bonuri de prin 2008 si daca vreau acum sa ma uit ce am cumparat intr-o luna oarecare, sa zicem martie 2010, ma duc la o cutie de arhivare din biblioteca si scot plicul lunii respective de acolo. Sotul meu ma intreaba de ce nu le arunc, dar eu, ca o pasionata a istoriei sociale, ma gandesc la cei care au pastrat semne ale vietii lor obisnuite si care pentru cercetatorii de acum sunt adevarate comori. E un respect pentru date, pe care lumea occidentala a avut-o de secole.

 

facturi de cumparaturi

 

♦ Revistele sunt sortate pe categorii. Imi pare rau ca aceste suporturi din carton au disparut din oferta Ikea.

 

suporturi reviste ikea

 

♦ Retetele culinare stau in folii si indosariate pe categorii.

 

retete culinare

 

Pe langa toate acestea, prezentate, asa cum am scris mai sus, in articolul Toate lucrurile la locul lor – tiparituri, au ramas acte nearanjate adecvat, iar a cauta mai mult de cinci minute ceva anume, mi se pare foarte enervant. Si iata ce am facut:

♣ Actele personale ale fiecarui membru al familiei (acte de studii, contracte de munca, CV-uri, copii dupa buletin) si-au gasit locul in plicuri din plastic. Am etichetat cu marker permanent fiecare plic.

 

organization

 

♣ Actele de proprietate sunt asezate in folii si adunate intr-un singur dosar.

 

papers organization

 

♣ Pentru casa, pe langa copii sau duplicate ale actelor de proprietate, care se afla in dosarul de mai sus, sunt toate actele ce tin de proiectarea, constructia sau de renovarile sale: autorizatii, proiect arhitectonic si de rezistenta, cartea tehnica, proiecte si acte pentru instalatii. E bine sa fie tinute toate la un loc, pentru ca nu se stie cand trebuie facuta o modificare, sa zicem la o instalatie, si e nevoie sa stii proiectul.

 

organization

 

♣ In plus, in cutii de arhivare, e bine sa fie tinute si etichetate acte vechi.

 

hartii 4

 

Mai ramane sa fac ordine in retete (probabil voi scrie un articol separat despre ele), dar oricum, metoda principala de pastrare va ramane cea veche, cu niste amendamente:

 

retete culinare

 

Sper ca v-am dat cateva idei despre cum sa evitati haosul din hartii, astfel incat sa nu fie nevoie sa cautati cu disperare un act anume si sa nu il gasiti.

 

6 Comments
  1. impresionant, felicitari!

    • Multumesc pentru aprecieri; chiar daca am postat doar niste fotografii cu dosare si am dat explicatii, este un subiect important si imi pare bine ca a gasit ecou.

  2. Esti fenomenala! SA tii bonurile de pe fiecare luna, wow.! esti foarte organizata felicitari. Cred ca ma situez pe la jumatea ta. Bravo!

    • Imi ia acelasi timp cu a le arunca la gunoi; in loc de cos, ajung intr-un plic asezat la indemana. De atatia ani, mi-a intrat in reflex.
      Multumesc pentru aprecieri; sper ca sunt de ajutor.

  3. Buna seara, va admir pentru ordinea desavarsitasi va sugerez un mod simplu si eficient pentru retete si/ sau alte hartii fara prea mare importanta. E vorba de scanare si pastrarea pe Cd sau Dvd, multa economie de spatiu si nu se stie cand aveti nevoie de ea si o puteti cauta rapid. O seara minunata si o saptamana plina de spor si inspiratie.

    • Mersi, Vasile, o saptamana cu spor!
      A, dar cu partea electronica este o alta poveste pe care nu am spus-o inca! Da, am sisteme de stocare a informatiei si pe aceasta cale 😉
      Voi scrie si despre ele.
      In privinta retetelor, imi place sa le am pe hartie; o placere vinovata!

Leave a Reply