Este inca o luna de iarna, dar deja activitatile pentru gradina s-au inmultit.

Semintele

Ultimele pliculete de seminte au sosit si au imbogatit colectia. Desi gerul mai pisca, in special in noptile inca prea lungi, deja visele despre o gradina superba isi iau zborul!

Semintele pe care le-am organizat luna trecuta pe categorii si pe luni sunt biletul pentru aceasta calatorie. Am trecut de la rasaduri la seminte nu doar pentru bani, ci in special pentru posibilitatea de a cultiva plante altfel foarte greu sau imposibil de gasit ca rasad. Asa a ajuns gradina mea bogata in tomate heirloom, de care se minuneaza musafirii si de care mama mea spune tuturor ca le vrajesc de sunt asa frumoase, asa am ajuns sa cresc mirodenii in ghivece dupa ani de esecuri si colectia de ardei iuti sper ca anul acesta va fi si mai bogata.

In articolul din ianuarie dadeam ca exemplu un mod foarte nostim si practic de a aseza semintele in functie de luna de plantare. Fotografia era preluata de pe Pinterest. Eu am mers mai departe cu organizarea si am impartit semintele in trei categorii: pentru rasaduri, pentru ghivece si plantare direct in gradina si am insirat pliculetele, prinse cu clesti, de panglica de cadouri. Ce dar frumos mi-am facut!

Am pus pe facebook fotografiile in premiera acum doua saptamani. Iata-le:

 

organize seeds

 

Jurnal - ianuarie 3

 

Jurnal - ianuarie 4

 

Jurnal -ianuarie 1

 

Planul

Este un lucru bun sa incepeti cu mai putine categorii de plante si, pe masura ce reusitele se aduna, sa imbogatiti colectia. Primii mei ani cu gradina au fost si cei cu cele mai multe esecuri. Voiam sa am de toate, sa cresc orice de pe acest pamant si nu aveam timpul necesar sa asimilez informatiile cu privire la ingrijirea lor.

Cu timpul am devenit mai inteleapta si am inceput sa inteleg, pas cu pas, acest domeniu fascinant. Am ales putine grupuri de plante si am perseverat cu ele pana cand mi s-a parut de la sine inteles ce am de facut.

Asa ca, pentru acest an, imi propun sa plantez aproape tot ce am plantat anul trecut, plus cate ceva nou. Voi scrie despre asta la timpul potrivit.

Ca sa mearga totul bine, trebuie ca momentul in care se pun semintele in pamant sa fie corelat cu cel al transplantarii in aer liber. Am gasit pe Pinterest niste postere care arata foarte frumos cand se pot transfera sau planta direct afara diverse legume.

 

 

Sursa: fix.com

Sursa: fix.com

Sursa: fix.com

Sursa: fix.com

 

Se ia ca reper saptamana favorabila plantarii (raportata momentului in care nu mai exista risc de inghet nocturn) si, in functie de aceasta, se programeaza inapoi in timp insamintarea diferitelor tipuri de plante in rasadnite. Odata ce acest plan este pus pe hartie (sau pe calculator), nu ramane decat de adaugat ce plantam nou in fiecare an si va ramane folositor la fiecare inceput de sezon. Pentru ca este facut sa ne slujeasca multi ani inainte, este preferabil sa fie frumos realizat si pastrat intr-un loc cu alte carti de gradinarit sau, in orice caz, de unde sa-l accesam cu usurinta. Mie mi se pare mai usor sa-l lucrez in Excel. Cand va fi finisat, va voi arata modelul meu.

 

Rasadurile

In luna februarie pun putine rasaduri, dar pentru ca in  martie este foarte multa munca, acum aranjez toate vasele care vor primi seminte.

Iata sirul actiunilor, scrise schematic:

– Ghivecele: Orice recipient care se gaureste ca sa se scurga surplusul de apa este bun. Eu am din anii trecuti multe ghivece mici pe care le folosesc, dar le-am improvizat in trecut inclusiv din ziare.

– Pamantul: Este bine sa fie pentru rasaduri. Cel de la Lidl, cu compost organic, a fost foarte bun anul trecut. Dar am vazut si pamant simplu de gradina folosit de catre gradinari care vand rasaduri in piata.

– Umplerea: Se apasa pamantul pentru a nu fi lasate goluri de aer si se mai lasa ceva loc in ghiveci pentru a adauga pamant dupa ce este asezata samanta, plus pentru acoperirea cotiledoanelor la timpul potrivit – voi explica mai tarziu. Eu nu transfer rasadurile pentru ca vreau sa economisesc timp. Am spatiu, nu am timp.

– Amenajarea: Asez ghivecele in cutii de la Ikea care au alte destinatii in restul anului, dar doua luni devin minisere. Fiind aranjate in cutii, imi este foarte usor sa le deplasez prin casa si in curte atunci cand va fi momentul potrivit. Ghivecele aranjate astfel urca din subsol pe pervazurile ferestrelor si isi vor astepta semintele.

 

Februarie- jurnal 1

 

Stiu ca profesionistii au amenajate minisere pentru ca plantutele sa aiba lumina si umiditatea optime, dar eu gasesc ca asezarea la ferestre pozitionate catre sud si est, cu calorifere calde, este suficienta pentru dezvoltarea lor optima. Anii trecuti nu am avut probleme si nu m-am complicat mai mult decat e necesar.

Ghivecele trebuie etichetate (numele plantei, data). Am scris acum cativa ani despre etichete aici. Anul acesta, fiind in criza de timp, voi face notarile pe CD-uri vechi, cele pe care le voi folosi ulterior si in gradina. Le-am pregatit deja, inclusiv cu un marker permanent alaturi.

 

Februarie- jurnal 2

 

– Pamantul are temperatura camerei si apa, daca este de ploaie, va fi adusa in casa pentru a ajunge la temperatura potrivita, iar daca este de la chiuveta, va sta in sticla destupata o zi pentru a se aerisi si a ajunge la temperatura ambianta. Pamantul trebuie sa fie umed, dar sa nu musteasca de apa.

Plantarea

Conform planului amintit mai sus, in februarie se pun seminte pentru plante care vor fi transplantate primavara devreme, care suporta noptile reci: din familia Brassicaceae, precum conopida, varza, broccoli, napi, gulii. Voi incerca sa pun si niste salata si sa o duc afara la timpul potrivit. Deja spanac, ceapa si usturoi sunt plantate din toamna trecuta.

Dar cele mai multe seminte, ale plantelor sensibile la frig, vor fi puse in martie si vom discuta despre ele pe larg atunci.

Gradina

In gradina activitatea consta intr-o stropire de iarna. Nu o fac in fiecare an; las natura sa se descurce si singura; dar, din cand in cand e nevoie si de un astfel de tratament.

Si tot din gradina am taiat ramuri de forsythia care deja au inflorit in casa si de liliac infrunzit. Sunt minunate si imi atrag privirea mereu. Sa vina primavara!

 

forsytia

 

 

4 Comments
  1. felicitari! ma gandeam eu ca si la acest capitol excelezi.

    • Draga Cristina, marele merit consta in legarea de prietenii, prin intermediul acestui blog, cu oameni ca tine, si pentru acest lucru eu trebuie sa-ti multumesc.

  2. Abia astept si eu sa incept sa trezesc la viata balcoanele!!!Mi-e mila de saracutele plante cum arata acum!

Leave a Reply