Mi-am dorit atat de mult blaturi de lemn in bucatarie, incat nu am tinut cont de informatia ca acestea trebuie intretinute in permanenta.
Am asteptat ca Ikea sa deschida primul magazin in tara si am inceput astfel aventura proiectarii si montarii bucatariei pe care o visasem. Puteti citi despre bucatarie aici, aici, aici, aici si aici.
Am descoperit astfel de ce Ikea era un nume legendar. In afara de facilitatile cumpararii (nu putine), ea “vinde” si un mod de viata si ajuta oamenii sa se descurce mai bine in propria gospodarie. Avida fiind de informatii, acest lucru a constituit baza colaborarii – pot sa-i spun astfel! – intre mine si acest magazin.
Va voi spune in continuare ce am aflat despre intretinerea lemnului din bucatarie: cel al suprafetelor meselor si cel al ustensilelor de bucatarie.
Blaturi de lemn
Am cumparat blaturi din lemn masiv, netratat, pentru dulapuri, iar pentru masa o insula Giman, astazi disparuta din oferta lor, din care am folosit doar partea de sus. Aveam o masa veche de la socrii mei, foarte frumoasa, dar cu blatul distrus si care trebuia inlocuit.
Pentru aceste detalii am hotarat sa pastrez baza mesei din lemn masiv.
Daca lemnul nu este tratat , incepe sa se pateze si se curata mai greu. A rezistat mult mai mult decat 6 luni cat era indicat, semn ca lacul a fost de buna calitate.
Acum cateva zile am hotarat sa il lacuiesc din nou si, pentru cei interesati, voi prezenta metoda:
• lemnul se curata cu o carpa umezita si putin detergent de vase
• se freaca usor cu o foaie abraziva fina, in sensul fibrei lemnului
• se sterge cu o carpa uscata
• se lacuieste in sensul fibrei lemnului.
Tratamentul este potrivit unui spatiu in care se prepara si se consuma mancare pentru ca Behandla este un lac pe baza de apa si uleiuri naturale.
Nici nu mai speram ca masa va arata la final impecabil!
Dovada ca alegerea mea initiala a fost corecta.
Obiecte de bucatarie din lemn
Tot la Ikea am invatat ca fundurile si ustensilele de lemn se pastreaza mai bine daca se ung cu ulei mineral special pentru suprafete ce intra in contact cu alimentele. Am o sticla de ulei Skydd in zona de intretinere de sub chiuveta si il folosesc din cand in cand. Folosesc o bucata rupta dintr-un servet vechi de bucatarie si o arunc la final.
Nu este doar pentru aspect; uleiul mineral creeaza o suprafata inerta, care nu lasa bacteriile sa se dezvolte.
In mod obisnuit, curat obiectele de bucatarie din lemn cu apa fierbinte si putin detergent de vase.
Le sterg imediat cu un prosop pentru ca reziduurile de apa si sapun sa nu ramana pe ele si sa le deterioreze in timp.
Stiu ca unii recomanda curatarea cu un detergent pe baza de clor pentru eliminarea completa a bacteriilor. Nu am procedat astfel niciodata.
Nu sunt obsedata de microbi si am citit specialisti care scriu despre lemn ca este in mod natural un material antibacterial, pastrandu-si proprietatile si dupa ce nu mai face parte dintr-o planta vie.
Prefer ca dezinfectarea periodica sa o fac la cuptorul cu microunde, timp de cateva zeci de secunde.
Curatare cu apa fierbinte, dezinfectare periodica la cuptorul cu microunde si acoperire cam o data pe luna cu ulei mineral special.
Sunt masurile suficiente pentru a avea obiecte din lemn frumoase si curate in bucatarie.
Daca aveam acest ulei mineral mai demult, probabil blatul de chiuveta ar fi aratat astazi mai bine.
Dar firmele, chiar cele mari, iti vand produsele si atat. Mai departe, te descurci singur. Si cum la noi oferta de produse era extrem de scazuta cu ani in urma…
Este exact ce spuneam la inceputul articolului: modul unic de a vinde al magazinului Ikea si cum a revolutionat viata cumparatorului atent si fidel.
Avida de informatii despre o organizare cat mai buna, de obicei am idee sau am mai auzit despre… cam orice subiect. Dar nu am gasit niciunde o descriere atat de buna si succinta, clara, simpla, ecologica pentru suprafetele din lemn. Multumim pentru revelatia serii 🙂
Si eu stiam ca lemnul este antibacterial… tot de la specialisti 🙂
Sper sa foloseasca informatiile.
Foarte interesante informatiile. Multumesc.
Multumesc si eu pentru aprecieri.
Cat esti de norocoasa sa ai Ikea langa tine 🙂 Foarte interesant ce-ai scris. Si eu m-am indragostit de lemn insa nestiind mai nimic depre intretinerea lui am ezitat sa-l folosesc in bucatarie, nu am decat cateva linguri si un fund de lemn 🙂
Cred ca, pana la urma, orice tip de blat din bucatarie necesita putina grija. Trebuie sa cantarim bine, in alegerea noastra, la avantaje si dezavantaje.
Foarte frumoasa e bucataria ta cu toate suprafetele de lemn si imi place, ca ai pastrat scheletul mesei batranesti. Esti priceputa la toate. Bravo !
Multumesc, Dani!
Buna, foarte interesant articolul
Numai ca experienta mea cu produsele ikea si blatul au fost tocmai pe invers. Am cumparat pt o insula de bucatrie si blat de lucru, blatul din lemn masiv de la ei, tocmai pt ca imi place si mie lemnul. L am tratat urmand instructiunile din prospect cu behandla. Mi se pateaza in continuu, in plus mi s a si umflat tot, au iesit lamele alea din el. Eu am inceput sa il folosesc de 2 luni, nici macar, si este varza. M am dus la ei, am facut reclamatie, nu au venit nici pana acum si a trecut o luna. O domnita de acolo imi spune ca trebuia sa il tratez cu lac marin, iar pe cutia de lac marin scrie ca nu trebuie sa intre in contact cu alimente, ceea ce fata nu stia, bineinteles. Imi spune iar a nu trebuie sa stea a
Nu trebuia sa stea apa pe el. Pai eu am trei copii mici, 9 m liniari de blat, stau sa il veghez sa nu cada picaturi, plus la chiuvete ce fac? Si atunci, de ce l am mai tratat? Sau de ce nu imi dau ei un lac? Pt ca daca ii intrebi cu ce au lacuit ei blaturile de la restaurant, habar nu au. In fine, sunt tare dezamagita de asta. E frumos, dar trebuie sa stai non stop de el
Buna, Adina!
Nu regasesc nimic din propria experienta in ce ai scris.
Eu am montat bucataria in primavara anului 2007 si de atunci, cu doi copii si eu, am folosit-o intensiv si nu am crutat blaturile de lemn deloc.
Am facut mancare pe ele, am taiat, le-am stropit zilnic cu apa de la chiuveta (uneori a stat apa de blat ore in sir pentru ca nu toata lumea era obisnuita sa o stearga!)
Cand am montat blaturile (si un timp dupa) am urmat intocmai instructiunile de tratare a lemnului. Dar in ultimii ani nu am repetat tratamentul si lemnul de-abia in ultima vreme a inceput sa se pateze.
De jur-imprejurul chiuvetei este lipit silicon si a rezistat si acesta foarte bine in timp.
Acum, cand am hotarat sa reiau tratamentul lemnului, am reusit sa “sterg” mare parte din urmele lasate de trecerea timpului si ale agresiunilor indurate. Iar cele cateva semne care au ramas, nu fac decat sa dea mai multa personalitate bucatariei.
Crede-ma, cine a intrat in bucataria pe care o vezi in fotografii, a ramas impresionat.
In privinta politicii de relatii cu clientii din Ikea:
Pentru ca am proiectat singura bucataria si eram la inceput si eu si vanzatorii de acolo, am mai facut greseli in achizitionare, dar am schimbat piesele cumparate gresit sau defecte fara probleme. Odata am luat un dulap cu oglinda si acasa am constatat ca e crapata, niste scaune erau gresit lucrate si le-am inlocuit… nici nu iti inchipui cate lucruri am returnat!
Nu stiu sa vina acasa specialisti sa constate ceva, nu stiu ce sa spun; eu m-am prezentat cu obiectul la ei.