M-au fascinat dintotdeauna casele vechi, cu poduri pline de lucruri misterioase, cu beciuri tenebroase; ma uit cu entuziasm la emisiunea American Pickers (imi plac enorm cautarile lor, desi eu as alege de multe ori alte obiecte!) si regret ca nu mi-au ramas mai multe lucruri de la bunici.

De aceea am prevazut in casa mea locuri de depozitare. In mansarda am amenajat un atelier pentru diverse activitati creative. Aici aduc lucruri care trebuie reparate sau pe care nu le mai purtam si intra intr-un fel de purgatoriu. In timp, vor fi ori modificate si repurtate, ori vor fi donate. Aici pastrez cutii cu lucrusoare de cand erau copiii mici, jucarii, obiectele pentru sarbatorile de iarna, materiale, reviste de moda si multe alte maruntisuri.

Pentru ca este o camera cu extraordinar de multe lucruri, este esentiala organizarea sa, altfel nu as mai gasi nimic.

Mobilierul este unul vechi, pe care am ales sa nu il arunc atunci cand m-am mutat la casa. Miscare buna, pentru ca s-a dovedit ideal pentru a incepe amenajarea acestui spatiu. Nu am putut renunta nici la biroul meu din copilarie, destul de ponosit, dar foarte solid, pe blatul caruia am lipit folie si pe care troneaza masina de cusut a mamei mele. La toate acestea am adaugat comodele cu multe sertare de la Ikea, foarte practice, si o polita, tot de la Ikea, pe care am fixat o bara ca suport pentru fundele de cadouri. Si multe, multe cutii cu tot felul de lucruri in ele.

Pentru fiecare tip de obiect am gasit o anume modalitate de pastrare.

Margelele, paietele, bijuteriile vechi le pastrez sortate in farfurioare si cescute-jucarii.

Colile pentru impachetat cadouri stau intr-un cos. In spate se vad cutii in care pastrez haine si jucarii ale copiilor.

Fundele si hartiile de cadouri le tin in sertarele speciale de la Ikea.

Le folosesc nu numai pentru destinatia lor initiala, ci si in alte scopuri,

vezi: Etichetarea borcanelor,

Mirodenii pentru iarna,

Cum sa va organizati asteptand primavara in gradina.

Si materialele sunt usor accesibile pastrate astfel.

Nasturii si capsele le sortez in cutii vechi de bomboane.

Cititi si: Fiecare lucru la locul lui – nasturi.

Pe site-ul Marthei Stewart am gasit ideea de a tine atele in borcane, sortate pe culori.

Eu am folosit si niste cutii transparente de bomboane.

In partea de jos a etajerei am fixat o bara folosind suporti de perdele tip “clic”. Bara se desprinde si se prinde la loc usor pentru a adauga bobine de snururi.

Intr-un corp de biblioteca am asezat cutii transparente cu capac (Ikea). Cand deschid usile dulapului, am in fata o multime de lucruri sortate pe categorii:

dantele, rejanse, funde,

diferite maruntisuri pentru perdele si mobila,

chiar si cutiute pentru cadouri etc.

Cred ca daca as avea intr-o zi nebunia de a numara, bucata cu bucata, ce am in aceasta camera, de la ace si margele la globuri si bucati de materiale, as ajunge (fara exagerare), la milioane de unitati. Dar fiind sortate inteligent, ma pot duce cu ochii inchisi sa caut ceva.

Si un bonus: intr-un colt al mansardei am amenajat un spatiu cu mobilier pe comanda in care am pastrat toate caietele si lucrarile copiilor de la scoala. Pe fiecare cutie am scris numele si clasa.

Mamicile nu ar trebui sa neglijeze acest aspect. Caietele, desenele, lucrusoarele de la botez, pantofiorii cu care au facut primii pasi, cel putin aceste lucruri trebuie pastrate si lasate generatiilor viitoare. Cele mai pretioase obiecte se pot pastra intr-o cutie speciala, intr-o lada de zestre eleganta, asezate la loc de cinste in casa. Chiar daca in prezent pare indepartata vremea cand copiii vor avea la randul lor copii, timpul zboara, vai, atat de repede!

2 Comments
  1. Ieri am intrat prima data pe site-ul tau si-ti citesc articolele pe nerasuflate!
    Imi sunt de mare ajutor! De felul meu sunt o persoana organizata, dar uite ca de la tine aflu multe trucuri folositoare.
    Imi plac multe din ideile tale, din fiecare articol. In cazul de fata, ideea de a pastra cartile, caietele copiilor asezate frumos in cutii 🙂

    Spor la organizat!

  2. Ce zici de niste intalniri pe blog, in care sa ne impartasim solutiile de organizare?

Leave a Reply