Ploua, ploua, ploua…

Este atat de urat afara, incat numai la munca in gradina nu te poti gandi.

Si totusi… desi gradina e destul de trista azi, e plina de promisiuni.

Ghioceii au inflorit de la inceputul lunii. Restul florilor isi itesc primele frunzulite.

 

Iar in casa mea e primavara de-a binelea!

Experimentul pe care l-am prezentat pe larg in articolul Cum sa fortati ramurile sa infloreasca in casa a reusit pe deplin.

Desi citisem, cand ma documentasem, ca nu vor inflori toate cracutele taiate, rata de succes, la mine, a fost de 100%. Ce bine e sa respecti regulile!

Dar si alte plante au inflorit mai devreme in casa! Zambilele parfumeaza bucataria si sunt minunate!

Iar primulele cumparate, despre care ati citit in Primele semne ale primaverii, deja au inceput sa se ofileasca.

 

Dar sa vedem cum ne organizam pentru gradinarit in aceasta perioada:

»»» Achizitionare de seminte de la magazine sau de pe internet

Anul acesta voi incerca, pe langa plantele pe care deja le planificasem, mai multe soiuri de rosii, recomandate pe blogul Din Gradina lui Ardei.

Ordonez semintele pe categorii, in functie de luna de plantare, asa cum am aratat in Organizarea semintelor pentru gradina.

In plus, fata de cum aratam acolo, acum impart semintele din fiecare luna, in doua categorii: in stanga: de plantat in casa (rasaduri) si in dreapta: de plantat direct in gradina. In acest fel am o idee mai clara de modul in care trebuie sa organizez lucrarile.

»»» Plantarea semintelor de rasad

In Cum sa va organizati asteptand primavara am aratat cum planuiesc viitoarele straturi din gradina. La acest moment am facut comenzile si achizitiile necesare si astept momentul potrivit pentru plantarea lor.

Pregatesc recipiente pentru plantare. Am multe ghivece si suporturi ramase de la plante si le completez cu ghivece din hartie pe care le realizez cum am aratat in articolul: Pregatiri pentru gradina in sezonul rece.

Andreea are cateva articole foarte competente privind modalitatea de plantare a semintelor si de aceea fac trimitere direct la sfaturile ei: Cand se pun rasadurile.

»»» Stropirea de iarna a pomilor

Uneori am sarit aceasta etapa si nu pot spune ca m-au invadat daunatorii. Este un rau necesar totusi (macar la 3 ani o data!). Se gasesc acum solutii ecologice de stropire (sau pentru evitarea lor!) Mai e timp pentru aceasta operatiune pana ies mugurii din adormire.

»»» Taierea trandafirilor si a pomilor fructiferi

In zilele frumoase, se taie ramurile uscate si se fasoneaza forma trandafirilor. Se taie lastarii lacomi ai pomilor fructiferi si ramurile care cresc spre interior si se intersecteaza. Se taie arbustii care infloresc vara: Buddleja davidii, Perowskia, Cotinus coggygria.

NU se taie arbustii care infloresc primavara decat dupa ce li se trec florile!!! (Forsythia, Kerria, Philadelphus, Weigela, Deutzia, Cytisus)

»»» Plantari in gradina

Mazare

Spanac

Salata timpurie

Cartofi

Ceapa

Usturoi.

Pomi si arbusti (cand vremea o permite).

»»» Inventarierea ghivecelor si a ustensilelor de gradina

…in acord cu planurile pentru sezonul ce va urma.

 

»»» Am lasat si un loc pentru adaugiri ulterioare…

 

Multe din lucrarile de mai sus se programeaza cu un ochi pe previziunile meteorologice. Daca nu se intrevad geruri tarzii si ploile se raresc, lucrarile se pot accelera. Cu cat sunt finalizate mai repede, cu atat mai bine!

 

 

 

2 Comments
  1. Multumesc pentru recomandari, esti foarte draguta. La tine in casa primabvara este in toi, cu atatea flori. Poti incerca sa pui intr-o vaza si crengute de salcie, ele nu vor inflori, insa le vor creste frunzele verde-crud si arata foarte bine. Am incercat eu anul trecut si am ornat cu ele masa de Paste. Nu am stiut ca nu se taie tufele care infloresc primavara – bine de stiut. Intentionam sa tund un liliac, dar nu am apucat. Mi-a placut cum ai organizat cutia cu seminte, o sa incerc si eu ca le iau la mana si citesc pe fiecare eticheta de zeci de ori in fiecare an. Imi voi organiza si eu dezorganizarea din seminte. O noua saptamana frumoasa iti doresc!

  2. Explicatiile tale privind cultivarea legumelor in gradina sunt foarte bune si am simtit nevoia sa le dau ca referinta.
    Eu m-am axat in primul rand pe organizarea muncii in gradina.

Leave a Reply