Masinile de spalat de azi nu arata cu mult diferit fata de cele de acum cativa ani, dar ce diferenta totusi! Cu programe sofisticate si tehnologii inovative, a spala acasa nu a fost niciodata mai usor!

 Informati-va cu atentie inainte de a schimba masina, pentru ca va veti folosi de ea pe o perioada de 10 ani (in medie)! Trebuie sa fie performanta, pentru a spala eficient si cu consum mic de energie si apa.
Pentru a va descurca intre zeci de modele trebuie sa stiti, inainte de a cumpara, cateva lucruri.

Cum alegem?

PERFORMANTA: Pe eticheta apar trei litere (de exemplu ABA). Prima reprezinta eficacitatea energetica, a doua – eficacitatea spalarii,  iar a treia eficacitatea stoarcerii. Cele mai bune aparate au simbolul A+AA. Masinile performante au consum mic de apa si energie. Pretul lor este mai mare la achizitionare, dar costurile se compenseaza in timp.
MODELE: Sunt modele cu usa frontala sau superioara. Pentru primele spatiul de deasupra se poate folosi pentru alt mobilier, pe cand in cazul al doilea este mai putin obositor de manevrat rufele.
PROGRAME: Desi in prezentari apar invocate zeci de programe, doar 3-4 sunt folosite in mod curent: spalare bumbac la 60 °, bumbac si sintetice la 40° si lana.
Alte programe care trebuie urmarite functie de pretentiile personale:
• programul de 30 minute, mai mult pentru improspatarea rufelor decat pentru curatare;
• spalare rufe fine (pentru bluze brodate, cu aplicatii);
• spalare manuala (a aparut la masinile noi si e foarte utila);
• spalare matase;
• prespalare pentru rufe foarte murdare;
• spalare pilote cu eliminarea bacteriilor.
Viteza de stoarcere variaza intre 800 si 1800 rot/min., dar 1200 rot/min. sunt arhisuficiente pentru a stoarce bine rufele. Modelele performante propun un reglaj al vitezei de stoarcere progresiv, ceea ce determina o stoarcere mai buna si rufe mai putin sifonate.
La masinile actuale se pot regla individual temperatura apei si viteza de stoarcere in concordanta cu articolele de spalat, ceea ce inseamna o suplete mai mare in utilizare.
CAPACITATEA de incarcare obisnuita este de 6-7 kg, dar sunt modele care permit incarcarea cu 9-10 kg de rufe. Trebuie sa alegeti in functie de marimea familiei. O estimare corecta a cantitatilor de rufe pe care le veti spala va determina folosiriea sa eficienta.
Pretul de achizitie nu trebuie sa fie unicul criteriu. O masina fiabila si care consuma putin inseamna economii pe termen lung.
Masina de spalat trebuie sa corespunda normelor de securitate in vigoare.
Trebuie sa fie echipata cu un dispozitiv de protectie antiinundatie. Cel mai bun sistem ofera o blocare a alimentarii cu apa in cazul unei scurgeri detectate. In orice caz la instalare montati un robinet de siguranta.
Masurati locul in care veti amplasa masina. Veti evita surprizele neplacute.

Sfaturi generale pentru folosire

– Incalzirea apei consuma cea mai mare parte de energie, de aceea de cate ori este posibil folositi programele cu temperaturi joase: 30° si 40°.
– Cantitatea de apa folosita va fi adaptata programului: la spalare, cu cat cantitatea de apa este mai mica, cu atat frecarea mecanica e mai mare. Din contra, la clatire trebuie sa fie suficienta pentru a elimina toate resturile de detergent.
– Aproape toate modelele au un program economic ½ pentru jumatate de cantitate de rufe, dar economia de apa si energie nu sunt si ele la jumatate. Cel mai economic este sa umpleti masina pentru program normal.
– Programele ECO folosesc apa la temperatura mica, prelungind durata ciclului de spalare. Aceste programe se pot folosi pentru haine putin murdare si economisesc 30%-40% energie.
– La modelele recente aceste programe sunt inlocuite de sisteme automate pentru economisirea apei si electricitatii.
– Daca aveti contract biorar la furnizorul de electricitate, folositi masina noaptea sau in week-end.
– Plastifiati rezumatul instructiunilor de functionare – diagrama de programe – si tineti-le langa masina (agatate sau pe interiorul unei usi de dulap). Simbolurile de spalare pe care le gasiti pe etichetele articolelor de imbracaminte sunt trecute in tabel si corelate cu programele masinii.
– Sfatul pe care il dau mereu: dupa un timp, dupa ce ati invatat sa folositi bine masina, cititi inca o data instructiunile in intregime. Amanuntele care v-au scapat la inceput va vor face sa o utilizati la intreaga sa valoare.
Consultati si articolul Ghid pentru spalarea rufelor.

Leave a Reply