Ce facem cu masina de spalat vase? Spalam vase, bineinteles!

Iata ca unii s-au gandit sa-i dea si alte utilizari, unele parand logice, altele de-a dreptul bizare.

 

Am aflat si am incercat:

Jucariile din plastic (nu si papusile cu par) se spala in suportul superior al masinii; figurinele mici se introduc in saculeti de tifon sau tul.

Abajururile din plastic sau sticla pentru veioze si aplice se spala in suportul superior (nu cele vopsite, pictate, cu insertii metalice).

Cartofii se spala cu programul de clatire. Nu mi s-a parut eficient atata timp cat a mai ramas pamant pe ei. Chiar daca necesita un mic efort cel mai bine acestia se curata cu o perie de sarma.

Recipientele de plastic sau sticla pentru cosmetice, la fel pieptenii si periile din plastic (nu si cele cu fire naturale sau cu maner de lemn).

Grilaje din plastic, aluminiu pentru aerisiri, alte obiecte din plastic.

Am aflat dar nu am incercat:

Sepci, care se spala separat (fara vase) pentru a nu se pata de grasime.

Ustensile de gradina (nu si cele cu cozi de lemn); ce traznaie!

Scule cu manere din plastic sau metal.

Cizme de cauciuc. Mi se pare o blasfemie sa le speli acolo unde speli si vasele din care mananci!

Tastatura de calculator. Unii pretind ca au avut rezultate bune, dar eu nu as incerca niciodata asa ceva!

Cea mai ciudata utilizare:

Prepararea somonului. Daca vreti sa o incercati, cautati pe internet reteta de somon a lui Bob Blumer. Eu nu m-am hotarat sa o fac.

Nu introduceti in masina de spalat vase

Obiecte din fonta, fonta emailata, cupru, teflon. Ele pot rugini, iar emailul se poate ciobi.

Paharele de cristal se zgarie datorita angrenarii in jetul de apa a particulelor de mancare. La masinile cu program special pentru cristal nu spalati deodata si alte vase tocmai din motivul descris mai sus. Unii recomanda ca acestea sa fie spalate de mana intotdeauna, iar din propria experienta pot spune ca am spalat pahare din cristal cu alte vase si cu programe obisnuite si dupa un timp am observat zgarieturi pe paharele de apa. In schimb paharele din cristal turnat au fost mai rezistente si nu s-au zgariat, iar celelalte tipuri de pahare de cristal fin pe care le folosesc la mese pentru ocazii speciale si pe care le spal separat cu programul special nu au suferit zgarieturi.

Vesela de portelan fin, decorata sau pictata.

Ustensilele de lemn, deoarece crapa sau se umfla.

Obiectele din alama, bronz sau alte metale nu se spala niciodata in masina de spalat vase. Daca doriti sa spalati tacamuri din argint, am aflat ca se poate, fara sa fie amestecate cu tacamurile din inox pentru a nu se produce o reactie chimica intre acestea. Nu am incercat si prefer sa folosesc alte metode pentru curatarea argintariei.

Cutitele bune ar trebui spalate in chiuveta, pentru a nu risca tocirea taisului.

Vasele din policarbonat (marcate cu 7 sau PC) spalate in masina nu mai trebuie folosite pentru mancare. Mai multe studii au analizat bioactivitatea substantei numita bifenol A aflata in compozitia policarbonatului si au constatat ca este eliberata la temperaturi ridicate sau in prezenta substantelor de curatat puternice, fiind suspectata de incidenta unor boli endocrine si a unor tipuri de cancer. Este o mare discutie actuala privind folosirea PC la biberoane. (Oare de ce s-a renuntat la sticla?!) Verificati pe containerele de plastic daca au semnul pentru spalare in masina de spalat vase. De obicei cele din polipropilena (marcate PP sau 5) sunt sigure in acest sens.

In general, orice obiect pretios sau la care tineti foarte mult nu ar trebui sa ajunga niciodata in masina de spalat vase!

Leave a Reply