Vara începe să se instaleze tiptil, iar grădina în mai pornește spre perioada de glorie. Dacă în lunile anterioare plantele bulboase creau petele de culoare atât de iubite și de necesare ieșirii din tenebrele iernii, acum avem: flori, arbuști, arbori și multă verdeață. Ce lucrări sunt de făcut?

glicine

Întreținere generală

Indiferent de plantă, sunt necesare trei lucruri:

  • udare în perioadele de secetă, mai ales pentru cele tinere;
  • plivire;
  • urmărirea lor pentru a observa dacă apare vreo problemă.

Mă plimb prin grădină și o privesc cu mult mai multă atenție. Grădina a devenit acum un loc de terapie. Stat la soare, la aer, muncă fizică. Urmărind viața fabuloasă ce se desfășoară la scară mică în jurul meu.

Lucrări speciale în grădina în mai

Acționez cu câteva lucrări specifice la grădina în mai.

Flori

  • tai florile de primăvară care s-au ofilit;
  • plantez în continuare răsaduri;
  • mai semăn anuale direct afară;
  • plantez daliile, crizantemele, gladiole;
  • aduc ghivecele cu flori pe terasă;
  • îndepărtez frunzele îngălbenite ale bulboaselor de primăvară.
stachys byzantina

Arbuști

Forsythia, liliacul și kerria au înflorit deja. Iasomia și philadelphus își iau acum avânt. Ramurile care poartă flori trebuie tăiate după ce acestea se trec pentru: iasomie, philadelphus, kerria, deutzia, hydrangea macrophylla, weigela. Astfel stimulăm dezvoltarea ramurilor noi care vor înflori primăvara următoare.

kerria in gradina in mai

La liliac, hibiscus syriacus, magnolia, viburnum tăierea este minimă: doar florile ofilite și ramurile uscate sau rupte.

Gazonul

Gazonul crește ca nebunul și trebuie tăiat săptămânal. Ici-colo, unde a răsărit câte o păpădie, aceasta este eliminată. Pământul nostru e foarte fertil și încă nu am folosit îngrășământ.

gradina in mai

Fructe

Sub căpșuni se așterne un strat de mulch (sau mulci, deși cuvântul nu există încă în Dex).

Se protejează cu plase fructele foarte dorite de păsări: coacăzele, afinele. Sau lăsăm zburătoarele să se bucure de grădină, cum, de pildă, mă încântă că ciugulesc cireșele din vârful pomilor, la care oricum nu ajungem.

Legume

În luna mai munca este intensă la grădina de legume. Chiar la noi, deși nu cultivăm decât tomate și ardei iuți, transplantarea răsadurilor reprezintă un hop pe care trebuie să-l trecem. Varietatea soiurilor heirloom de roșii este mare și trebuie să le etichetez cu grijă pentru trasabilitatea semințelor. Apoi, câteva fire de vinete, castraveți, dovlecei și verdețuri sunt mult mai ușor de plantat.

În final…

Aștept să înflorească trandafirii și companionii lor. Am emoții pentru că am adăugat multe plante noi și sunt curioasă cum vor arăta împreună. Anul trecut am scris despre noua tactică chiar în luna mai.

Vă ofer și un model de strat de vară dintr-o minunată grădină prezentată în houzz:

Am pierdut din vedere cu siguranță multe lucrări! Grădinile sunt ecosisteme complexe și nu pot semăna unele cu altele. Din fericire!

Vă las să adăugați listei tot ceea ce vă dictează propria grădină.

Leave a Reply