Panselute in ghiveci

 

Cu ani in urma, cand am inceput sa plantez in ghivece mari, mi se parea o operatiune foarte complicata si in plus, cu o curte destul de mare, am preferat de multe ori sa ignor vasele imense risipite prin curte, asa ca au fost doar elemente de decor.

Dar cu succesul pe care l-am avut in ultimii doi ani cu ardeii, cu ierburile, cu arbustii mediteraneeni, am prins curaj, m-am informat mai bine si am hotarat sa mai urc o treapta; asa ca voi planta si voi coordona anul acesta ghivecele si plantarile.

Sper ca totul va merge bine si voi avea ce arata!

 

Plantari in vase mari

1. Ghiveciul trebuie in mod obligatoriu sa fie gaurit pentru ca surplusul de apa sa fie eliminat.

2. Daca se umplu cu pamant, aceste vase mari devin foarte grele, asa ca, in functie de cat de mici sunt radacinile plantelor avute in vedere, in ele se aseaza mai intai sticle de plastic, un ghiveci intors cu fundul in sus sau polistiren, cam pana la jumatatea inaltimii.

 

Plantare in ghivece mari

Necesar: ghiveci, sticle, material textil, amestec de pamant

 

3. Peste acestea se aseaza un material textil permeabil (il vedeti in fotografie), dar, in lipsa lui, am vazut folosindu-se si hartie de ziar.

4. Peste material se toarna un amestec de pamant de flori si compost. Folosind compost evit sa pun fertilizanti in pamant; administrez ingrasaminte doar cand situatia devine stringenta.

5. Plantarea presupune ca rasadurile sa fie tinute in apa cu putin timp inainte, sa fie scoase cu grija din suporturi, sa fie asezate in pamant si acesta sa fie apasat bine cu mainile, apoi sa fie udate bine. Pamantul acesta este mult mai afanat si dupa cateva zile se lasa, asa ca mai trebuie adaugat.

6. Mulcirea este foarte importanta in cazul ghivecelor pentru ca pamantul se usuca mult mai repede. Pentru a-l mentine reavan se pot folosi multe materiale, dar cel mai aspectuos este un strat viu format chiar din plante marunte.

 

Plantele care se aseaza in ghivece trebuie sa fie compatibile in ceea ce priveste expunerea la soare si cantitatea de apa necesara. Eu am facut deja un plan cu cele trei terase ale casei care sunt plasate catre cele trei puncte cardinale. Pe terasele din sud si est vor fi plante care iubesc soarele foarte mult: lamaiul, leandrul, plante suculente. Pe terasa din nord vor fi asezate: ferigile si hosta, cele care prefera lumina blanda sau umbra.

In acest inceput de martie am pornit cu flori care rezista noptilor inca reci. Am cumparat rasaduri de panselute si le-am plantat in patru ghivece mari din gradina. Pe masura ce vremea se va incalzi, le voi adauga alte plante.

 

Panselute in ghiveci

 

Si nu m-am abtinut sa nu fac intr-unul din ele un aranjament micut.

Am impletit coarda de la vita de vie (e destul de greu de lucrat acum; voi avea grija sa fac niste coronite din toamna, cand vita este mai elastica). I-am adaugat si o toarta incercand sa o fac sa arate ca un cosulet.

 

Panselute in ghiveci

 

Acum panselutele se obisnuiesc cu noul loc si sper ca peste cateva saptamani vor arata mai semete.

 

Panselute in ghiveci

Panselute in ghiveci

 

Acest articol va fi actualizat pe masura ce plantarile vor continua.

Intrati si pe Pinterest unde am adaugat fotografii noi cu tema ghivecelor.

 

4 Comments
  1. Foarte frumos!
    Si eu fac la fel de multi ani!
    Spor la treaba!

  2. si eu gradinaresc in containere, si pline de pamant ud e greu de mutat. Solutia: le sui pe o punga/un fel de mushama veche si trag cu totul 😀

    • Da, e foarte buna metoda; (eu o folosesc si la mobila) mai putin cand trebuie sa le cobori sau sa le urci pe scari 🙁

Leave a Reply