Chiar daca nu intentionati sa va cumparati curand un frigider sau un congelator, cateva informatii despre acestea va vor fi utile, fie ca vi le readuceti aminte, fie ca le aflati acum.

Pentru a alege corect frigiderul si congelatorul trebuie sa urmarim niste pasi:

Sa ne gandim in primul rand de cat spatiu de racire avem nevoie. Aceasta depinde de marimea familiei, de obiceiurile alimentare, de dorinta de stocare.  Putem dori un frigider mai mare si un congelator mai mic sau invers. Capacitatea acestora variaza mult, cele mai utilizate fiind frigiderele de aproximativ 200 litri si congelatoarele de aproximativ 100 litri.

  Sa alegem modelul acestora: dorim frigider si congelator separate, combine sau side-by-side, modele compacte sau uriase. Posibilitatile sunt foarte multe, pe piata aparand si racitoare pentru stocarea sticlelor de vin, congelatoare mici cu sertare separate sau tip lada. Trebuie doar sa ne eliberam mintea de modelul clasic de frigider si congelator din bucatarie si sa evaluam exact ce ne trebuie si pe unde vrem sa plasam in locuinta aceste aparate. Unele case au chiar prevazuta o camera rece speciala.

 Congelatorul, pentru a functiona bine, trebuie sa fie incarcat complet. Un congelator gol va consuma mai mult. De aceea este necesar sa estimati corect nevoile familiei. Iar in perioadele in care stocul de alimente din el se diminueaza, este necesar sa umpleti golurile cu sticle cu apa. Eu folosesc sticle de o jumatate de litru pentru ca sunt comod de manevrat. Atentie! Nu uitati sa le umpleti doar pe jumatate, stiut fiind ca apa isi mareste volumul prin inghetare.

Pentru a compara eficienta diferitelor congelatoare trebuie verificata cantitatea de alimente proaspete pe care fiecare model il poate ingheta in 24 de ore si aceasta indiferent de capacitatea modelului.

Dimpotriva, frigiderul are nevoie de circulatia aerului printre alimente pentru a functiona corect. Modelele care asigura temperatura constanta sunt mai scumpe, dar alimentele vor fi pastrate proaspete mai mult timp.

Ce avantaje dorim in plus:

Congelatorul cu functia frost-free nu trebuie decongelat niciodata. Acesta este un avantaj important care-l face usor de intretinut.

Posibilitatea de a ingheta rapid (quick-freeze) alimente pentru a le pastra calitatile.

Frigiderele side-by-side au dispenser de apa rece si cuburi de gheata pe partea de congelator si bar incorporat in frigider.

De cativa ani s-a impus obligativitatea notarii aparatelor electrocasnice cu litere de la A+ la G, A+ insemnand eficienta energetica maxima. Chiar daca pretul unui aparat cu eticheta A+ e mai mare, economia va veni din partea facturii de curent electric. Acesta consuma cu 25% mai putin decat unul cotat A si cu 40% mai putin decat unul cotat B. Dar comparati modelele de aceeasi capacitate. Normal ca un frigider minuscul nu va consuma cat un side-by-side, desi ambele sunt cotate A+!

In sfarsit, trebuie sa urmarim ce structura interioara au. Designerii de frigidere si congelatoare nu au gasit solutii ingenioase pentru a aranja cat mai comod alimentele, dar toate au rafturi si suporturi pentru sticle si borcane. Mai usor de intretinut sunt rafturile din sticla, ele asigurand si o mai buna vizibilitate.

Alte facilitati suplimentare, prezente doar la unele modele: controlul temperaturii din frigider si din congelator, filtru antibacterial, controlul umiditatii, alarma audio sau vizuala pentru usa deschisa. Unele au chiar display pentru retete si recorder pentru inregistrarea mesajelor vocale. Dar toate aceste facilitati ridica pretul aparatului si trebuie sa cumpaniti bine ce va doriti de la el pentru ca unele nu vor fi folosite in mod curent.

Am scris in articolul Frigiderul minune despre modelul de la Samsung care, in sfarsit, are sertare speciale pentru platouri. Din pacate nu a aparut inca pe piata europeana.

Pentru a compensa lipsa lor de imaginatie avem posibilitatea de a recurge la cateva solutii suplimentare pe care le voi prezenta intr-un articol numit: Cum ne organizam frigiderul si congelatorul.

1 Comment
  1. Hmm..acum realizez c-am risipit banii tinand congelatorul aproape gol…chiar nu stiam ca se face risipa de energie…voi aplica pontul cu sticlele de plastic umplute pe jumatate sau, si mai bine, fac provizii pentru iarna.

Leave a Reply